Dag 93/94/95 – 1, 2 en 3 august 2015 – van Montjovet via Verres naar Pont-Saint-Martin – 28 km

Pont-Saint-Martin (Italië), 3 augustus 2015

image

In 25 voor Christus bouwden de Romeinen deze brug. Hij staat er nog en heeft aan stevigheid niets ingeboet.
Vanuit deze brug waarop we deze namiddag flaneerden …

image

… na tijdens onze rustdag in Pont-Saint-Martin een heerlijke pranzo voor 10 euro wijn en koffie inbegrepen genuttigd te hebben…

image

… is de via Francigena nog 928 km tot Rome. Deze resterende 42% van onze voettocht gaan wij gezapig zuidwaarts trekkend afleggen. Indien alles volgens planning verloopt, zal onze ‘blijde intrede’ in Rome op 24 oktober plaatsvinden.

image

Twee dagen geleden verlieten we Montjovet en stapten richting Verres. Het was bewolkt, het regende licht, het was heerlijk koel en we wisten dat het slechts één dag zou duren. Wij vonden het super.

image

We hebben maximaal genoten van de wolken tussen de bergen in diverse settings.

image

image

Alles ziet er immers anders uit als de zon niet schijnt. Mysterieus, dreigend, donker, een andere soort schoonheid. Het stappen is op zulke dagen ook heel anders, zeker op de steile stukken, zowel stijgend als dalend. En net die dag, hoe kan het anders, krijgen we het hele scala ‘kandidaat-ondergrond om op uit te schuiven’ voor de voeten geworpen.

image

Stenen

image

Rotsblokken

image

Grint

image

Kasseien.

image

Onze voeten, die ons al over de hoogste berg op ons pad loodsten, daarna door brokstukken van ruïnes ons op het juiste pad hielden, doorstaan al deze beproevingen met glans en krijgen een schuimbad met massage achteraf als beloning. Hoe tekenender kan een weg zijn als parallel voor onze eigen levensweg? Op de hoogste berg kwam onze grootste relationele issue naar boven. Het ingestort dorp op onze weg liet ons inzien dat we op brokstukken ons leven verder kunnen bouwen. Vandaag kregen we de diverse moeilijkheden die ons pad nog zullen kruisen voor de voeten geworpen.
Samen doorstaan we dit allemaal en het spreekwoordelijke ‘na regen komt zonneschijn’ doet haar intrede.
Gisteren was het weer stralend mooi.
Gratis spektakel kregen we:

image

– van de laag hangende wolken

image

– van een regenboog die telkens opnieuw gevormd werd wanneer de sproeiinstallatie van richting veranderde

image

– van Forte di Bard, gekend als locatie voor de film ‘The Avengers: age of Ultron’

image

– van de Romeinse straat die we voorbij kwamen even voorbij Borgo di Bard

image

image

– van de acteurs die een Middeleeuws feest hielden in het dorpje Donnaz

image

– van de wijnranken in pergola-vorm op de flanken van de bergen bij aankomst in Pont-Saint-Martin. Deze vorm van wijnranken opbinden  (i.p.v. in rijen) gebeurt puur omwille van het visueel effect ….

image

….en zou volgens onze huidige gastheer Alberto door Europa beter geregeld moeten worden. Deze man in zijn marcelleke spreekt drie talen, is 17 jaar burgemeester geweest en is – na enkele jaren afwezigheid uit de politiek – nu assistent van de burgemeester in Pont-Saint-Martin. Hij is ook coördinator van de plaatselijke fanfare en zijn zoon heeft hem gebombardeerd tot gastheer van B&B Mandoué gezien hij toch met pensioen is.

image

Zalig is het momenteel in de tuin van deze B&B, die hij ook mag onderhouden van zijn zoon. Grappige man, Alberto, niet de zoon.

Heerlijk is het ook hoe wij als pelgrims door sommigen warm onthaald worden.
Zoals automobilisten die vertragen, hun venster openen en ons ‘buon cammino’ wensen.

image

Of zoals die jongen in zijn groene trui, die de via Francigena zelf diverse keren gedaan heeft en hem nu gidst. Hij adviseert ons om bij aankomst in Rome niet La Storza te volgen, de officiële weg, maar langs de Tiber te lopen.

image

Of zoals Teresa en Marc uit Laon (Noord-Frankrijk) die in Donnaz op vakantie zijn in het ouderlijk huis van Teresa  (werken tijdens de vakantie om oude zaken op te kalefateren, zuchten ze, terwijl we liever ook de Cammino zouden willen doen) en die ons een verfrissing aanbieden naast een aangenaam gesprek.

Vanavond nog lekker genieten van Pont-Saint-Martin, morgen kabbelen we verder zuidwaarts.

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

10 reacties op “Dag 93/94/95 – 1, 2 en 3 august 2015 – van Montjovet via Verres naar Pont-Saint-Martin – 28 km

  1. Hallo Concetta en André,
    Ik volg jullie al vanaf mei met veel plezier. Graag wil ik met jullie samen een artikel voor het magazine Omnes 11 (oktober 2015) van de vereniging Pelgrimswegen naar Rome proberen te maken. Wil je reageren op de mail die ik naar naar jullie heb gestuurd?
    Pelgrimsgroet van Ben Teunissen (redacteur, ben.teunissen@planet.nl)

  2. Schitterend de weg die jullie al hebben afgelegd, al over de helft, proficiat! En wat is het leuk om elke dag jullie verhaal te kunnen lezen. Jullie nemen ons zo mee op leuke plekjes, waar wij van hieruit alleen maar kunnen dromen. Nog veel succes, blijf genieten van de prachtige landschappen en elkaar!

  3. Mooie lyrische passage na de epische. Er schuilt poëzie in deze twee mensen. Concitta is dichter, André is muze. Bij de Grieken was het net omgekeerd. Zijn jullie zich wel bewust van de afstand die jullie al afgelegd hebben? Ongelooflijk en nog kerngezond, in topform. Beelden die later, véééél later voor fantastische herinneringen zullen zorgen. Spannend… tot morgen! Bij mijn zweefvliegtocht had ik een ruiker bloemen naar beneden willen werpen, maar we zijn niet over de Alpen geraakt.

    • Heel mooie reactie, Herman. Telkens wij een zweefvliegtuig zien, zullen we aandachtig kijken en als er bloemen neerdwarrelen, roepen wij :”hij is’t”.

  4. Mooie lyrische passage na de epische. Er schuilt poëzie in deze twee mensen. Concitta is dichter, André is muze. Bij de Grieken was het net omgekeerd. Zijn jullie zich wel bewust va

Reacties zijn gesloten.