Dag 101/102 – 9 en 10 augustus 2015 – Vercelli

Il Dolce far Niente in het land van La Dolce Vita: voor eventjes kan het zalig zijn en wij laten het ons welgevallen.
Zeker tijdens onze eerste rustdag. Het is immers nog heel warm. De verwachte onweders laten op zich wachten. In onze kamer is het dankzij de airco heerlijk koel. Ideale omstandigheden:

image

Om te rusten en te lezen. Ik heb ‘Ik ben Pelgrim’ van Terry Hayes uitgelezen, zeer spannend maar niets te maken met pelgrimeren, wel met een eenzame geheim agent die op heldhaftige wijze Amerika redt van haar vernietiging middels een gemanipuleerd,  synthetisch pokkenvirus. André leest de kranten en brengt verslag uit van de belangrijkste nieuwsfeiten. Hij wil immers wekelijks minstens 8 op 10 halen in de actualiteitenkwis van de Standaard.

image

Om lang aan het ontbijt te babbelen met Christina, de uitbaatster van B&B La Terrazza di Vercelli – heerlijk plekje  in het centrum van de stad – en met Rachel en Tony uit Engeland, die ook op pelgrimstocht zijn. Tony is zelfs een nieuwe route aan het uitstippelen vanuit Engeland. Hij wil pelgrims begeleiden op die weg en daar zijn broodwinning van maken. Zijn werk als begeleider voor werkzoekenden is hij vorig jaar verloren.

image

Om lekker uitgebreid te eten, doch enkel in een restaurant met airco. We nemen in Ristorante ‘Vecchia Brenta’ het degustatiemenu met de voornaamste specialiteiten van Vercelli maar krijgen de helft niet op omdat de porties geen degustatieporties waren. Wel heel lekker!

image

om Italiaans familiebezoek te krijgen.
Op de foto van links naar rechts: Gino, zio Angelo, zia Maria, C&A, Barbara.
We hebben gezellig bijgebabbeld,  samen wat gegeten en een ‘passeggiata’ gemaakt.

image

Dit is mijn lievelingstante, de jongste zus van mijn moeder, zij is na de oorlog geboren.  Deze tante was voor mijn zus en mij al tijdens onze kinderjaren van zeer groot belang. Tijdens onze jaarlijkse verplichte – veel te lange – vakantie in ons geboortedorp Pietraperzia op Sicilië konden wij dankzij haar, regelmatig ontsnappen aan het (groot)ouderlijk hopeloos  ouderwets gezag, waarbij meisjes niets mochten buiten de muren van het huis en de jongens alles. Binnen de muren van het huis, moesten de meisjes alles en de jongens niets.

image

Haar man, zio Angelo is mijn lievelingsoom.  Hij en zia Maria vormen het meest fantastische koppel dat ik ken. De manier waarop zij zich inzetten  voor de hele familie en voor vrienden is echt samaritaans. Zij hebben wat je kan noemen een ‘open house': iedereen is er welkom. Ook hebben zij al heel wat zieke familieleden uit Sicilië mee naar Milaan gesleept om de kans op genezing te vergroten. Momenteel zorgen zij voor Barbara, de dochter van een neef, die keelkanker heeft. De medische kennis, maar vooral de toepassing,  is vele malen beter in het Noorden van Italië dan in het Zuiden.

image

Vannacht heeft het eindelijk geonwederd!
We hebben de airco afgezet en de balkondeuren wagenwijd open gedraaid. Het geluid van de regen, regelmatig overtroefd door de donderslagen en de koele wind heeft ons beiden zalig doen slapen.

Met zeker 10 graden minder dan gisteren zijn we vandaag in Vercelli de Lions-sightseeingtour gaan doen. Er zijn hier enorm veel kerken en Palazzo’s, de ene na de andere, alsook 3 interessante musea.
Het is trouwens zeer kalm in Vercelli:  weinig toeristen en veel zaken zijn gesloten ofwel omwille van vakantie ofwel omdat het maandag is.

image

In de Basiliek van Sant’Andrea – die momenteel aan de buitenkant gerestaureerd wordt (en dat is heel, heel erg nodig) – moeten we even naar de ingang zoeken.

image

Maar het is de moeite: we krijgen er 3 interessante ervaringen voor in de plaats.

image

1. We maken kennis met de bedelaar/gids Oscar.
Hij is zijn werk verloren, kon zijn huur niet meer betalen, heeft geen geld om zijn totaal versleten tanden te laten herstellen  (ik moet uitgebreid kijken naar de pinnen die eruit uit zijn voortanden steken en dat had hij beter niet gedaan), slaapt in een doos en probeert zijn eten te verdienen door in de Basiliek te gidsen. Hij schetst heel raak het probleem van deze stad: weinig toeristen uit de rijke landen, zoals Frankrijk, Duitsland, België, die hier geld zouden kunnen spenderen;
wel uit de arme streken zoals Afrika en Oost-Europa, die hier komen stelen, afzetten en bedelen.
Hij vraagt daarna of we hem wat geld kunnen geven. Ik geef hem 5 euro zonder dat hij ons gidst  (ik kan echt niet een hele tijd naar die tanden kijken).

image

2. We krijgen een stempel in ons pelgrimsboekje van padre Fortunato, die ons bovendien op een zeer aangename manier de geschiedenis en bijzonderheden van de Basiliek uit de doeken doet.

image

Het is een unieke fusie tussen Romaanse- en Gotische architectuur met daarachter een verhaal van patriottisme: de opdrachtgever was de in Vercelli geboren Kardinaal Guala Bicchieri.

image

3. Er wordt ons een offergave gevraagd voor de kanaries van de Basiliek.
Dit is toch wel uniek. In andere kerken staan enkel offerblokken bij heiligen en zo.

De andere hoogtepunten van onze sightseeingtour zijn:

- De majestueuze Kathedraal van San Eusebio.

image

image

- De Joodse Synagoge waar we helaas niet binnen konden. Ze was zo goed afgesloten dat het leek of ze ieder moment een aanslag verwachten

image

3. De Palazzo Berzetti di Murazzano,
thans de zetel van Le Suore di Santa Maria di Loreto is.

image

Daar hebben we een tof gesprekje met Suor Catherina. Ze zijn hier nu maar met 20 meer. De jonge zusters zijn elders in de wereld bezig met goede dingen voor andere mensen te doen ipv binnen in het klooster te blijven.

Vandaag hebben deze zuster én padre Fortunato ons beeld van de Katholieke kerk wat positiever gekleurd. We zijn er blij mee!

image

Nog een afsluitend drankje voordat we onze laatste nacht in Vercelli ingaan  (de mijne in analcolisch).

image

Morgen gaan we terug op pad door de rijstvelden. Ik hoop op een wolkenformatie die constant vlak boven ons hangt. De lucht is namelijk terug volledig opgeklaard. Geen spoortje meer van het onweer.

Liefs,
Concetta


Mijn locatie .

3 reacties op “Dag 101/102 – 9 en 10 augustus 2015 – Vercelli

  1. Hoop da alle heiligen uit alle basilieken en kathedralen kapelletjes en heilige bronne, zorgen voor een draaglijke temperatuur in die hatelijk mooi, vlakke, hete Po-vlakte.

Reacties zijn gesloten.