Dag 83/84 – 22 en 23 juli 2015 – van Orsières naar Liddes – 9 Km

De beklimming en afdaling van de Grote Saint Bernard vanuit Orsières tot Aosta. Dat is ons project voor de komende dagen die wij tijdens de staploze dagen tijdens de canicule uitgewerkt hebben.
We hebben:
1) onze requirements in kaart gebracht
– maximaal genieten
– zolang mogelijk aan de Zwitserse kant van de berg blijven omwille van de temperaturen
– minimaal afzien
– ons niet vergelijken met anderen (en zeker niet met diegenen die de beklimming in één dag doen)
2) een  SWOT-analyse gemaakt
— grootste sterkste: onze wil om dat te doen
– grootste zwakte: mijn klimvermogen of beter de traagheid van mijn klimmen (in groep ben ik meestal de laatste, mijn vrienden van de KBC-wandelclub kunnen dit beamen)
– grootste opportiniteit: we hebben alle tijd van de wereld
– grootste bedreiging: het weer
3) een plan van aanpak afgesproken
Die is heel eenvoudig: overal waar we logies vinden, stoppen en zo op ons uiterste gemak de top bereiken. ‘Saucisseren’ noemen projectleiders dit.
4) een roadmap samengesteld
– 23 juli van Orsières naar Liddes
– 24 juli van Liddes naar Bourg-Saint-Pierre
– 25 juli van Bourg-Saint-Pierre naar de Col de Saint Bernard (wistjedatje: die dag beklimmen de renners van de Tour de France de Alpe d’Huez en die is 30% gemakkelijker dan de Grand Saint Bernard). We kunnen helaas niet in de Hospice terecht. Die is vol vanwege een pelgrimstocht die zij organiseren. We hebben dan maar de Albergo d’Italia geboekt. Die ligt 10 minuten stappen verder op Italiaans grondgebied.
– 26 juli van de Col tot Etroubles (wistjedatje: wij vieren dan het 6 -jarig bestaan van C&A☆♡♡♡)
– 27 juli van Etroubles tot Aosta
En daar nemen we een welverdiend dagje rust.

image

In Orsières – waar we twee dagen verblijven – hebben we een balkon met zicht op de bergen.  Daar heb ik een Cézanneke gedaan. Die heeft de laatste jaren van zijn leven altijd dezelfde berg geschilderd. De mensen verklaarden hem gek. Ze beseften niet dat Cézanne iedere dag andere kleuren zag in die berg en dat vastlegde.

image

Dit is mijn berg vanuit ons balkon. Hier toen het begon te onweren. Heerlijke donder hoorden wij toen gevolgd door roze lichtwolkjes. Man, man, man, dat is genieten!

image

Dit is mijn berg in het donker, overtroefd door de lichtjes van het dorp. Romantisch!

image

Dit is mijn berg wanneer hij ‘s morgens stilletjes aan door de zon verlicht wordt. Een waar spektakel!

image

Dit is mijn berg zoals ik hem zie wanneer we een wandeling maken naar Rezza,  het dorpje aan de overkant. Idyllisch!

image

Jozef, de patron van Hotel l’Union, overlaadt ons met tips en trics om goed de Col te bereiken. Niet te snel beginnen ‘s morgens. Je lichaam langzaam laten wennen. Je longen helemaal openzetten.  Zeker niet de moeilijke stukken doen wanneer je moe bent, enz.
Wij knopen dat goed in onze oren.

image

Irène neemt mijn haren onderhanden. Blij dat ik bij haar terecht kan zoniet zou ik met een grijze uitgroei én weerspannig haar overmorgen aan de top staan bij de Augustijnen. Dat kan toch niet hé?
Ze wil de techniek die zij pas geleerd heeft (niet knippen maar uitdunnen met mes) op mij uitproberen. Gezien mijn  veel te veel haar ben ik een geschikt ‘voorwerp’ (ik verstond haar niet zo goed want sommige mensen spreken hier een raar Frans, zij dus ook).

image

En dit is het resultaat. Toch wel heel kort is mijn haar inmiddels, en serieus minder. Wel handig. Nooit gedacht dat ik mijn haar zo zou kunnen  losgelaten☆

image

Wanneer we Orsières verlaten om acht uur is het 19 graden en lichtjes bewolkt. Het onweer van gisteren heeft alles heerlijk afgekoeld. Een zalige stapdag meldt zich aan.
Wij krijgen echter een relationele frictie over iets heel onnozels (daar zijn wij goed in, maar nu was het toch al lang geleden, we zijn het helaas nog niet helemaal verleerd): ik wil de gekochte etenswaren in de rugzak, André wil die buiten de rugzak, kan niet volgens mij, hij wil zijn rugzak niet uitdoen,  dan doe ik de mijne wel uit en steek die daar in, hij moet mij dan helpen die rugzak aan te krijgen  (lukt mij niet alleen), ik vind het niet mooi dat hij de etenswaren niet in zijn rugzak wou steken, ik ken veel vrouwen die zelf nooit een rugzak dragen,  hun man draagt alles, grrr …)

Het is hier te mooi om ruzie te maken,  zegt André. Vind ik ook, zeg ik, maar de afspraak is toch dat we onmiddellijk ergernissen bespreken? Hij excuseert zich voor zijn koppigheid, ik voor mijn irritatie. Frictie weg, kusje en we trekken verder.

image

De weg naar Liddes is wondermooi met de rivier La Dranse die door de vallei d’Entremont klettert…

image

…. het groen in alle tinten en de wolken in alle vormen.

image

We bereiken Liddes tegen halfeen. Het is aangenaam warm, zo rond de 25 graden.

image

Ons hotel ‘Auberge des Alpes’ is gesloten. Wij zijn ook te vroeg. Check-in is om 14 u. We zetten ons neer op het terras…

image

… waar André oefent om net als Napoleon in 1800 (hoed dwars op hoofd en rechterhand op linkerborst) overmorgen de Col te bereiken. Ik kom niet bij van het lachen. Hij blijft serieus zijn vertoning verderzetten en vertelt dat Napoleon onterecht op de schilderijen mbt zijn oversteek van de Grote Saint Bernard op een paard zit. Dat was in realiteit een muilezel omdat die beter over dit soort paden stapt.. Misschien zit  er toch iets van Napoleon in hem? En ben ik dan Jozefien? ☆

image

Uiteindelijk raken we ingecheckt en kunnen we genieten van een namiddag en avondje in Liddes. De requirements voor ons project waren vandaag volop aanwezig.

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

5 reacties op “Dag 83/84 – 22 en 23 juli 2015 – van Orsières naar Liddes – 9 Km

 1. Onvoorstelbaar hoe professioneel jullie je op je taak voorbereiden. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Eerlijk alles neerschrijven is ook een overwinning.
  Jullie hebben al zoveel gepresteerd en houden nog steeds vol! Hopelijk komen jullie in de bergen nog mensen tegen .

  • Man en vrouw zijn evenwaardig, ook in het rugzak dragen. Je zou niet weten wat André zou voelen als je hetzelfde niet zou voelen. Nu heb je minutieus je bagage gewogen omdat je ze zelf draagt. Je doet het goed en je bent één met je rugzak. Kevertjes met hun schild. Prachtige foto’s , inderdaad om bij weg te dromen….Top die bergen …. hopelijk geen sneeuw…
   Zorg goed voor mekaar en geniet ten volle !
   M&M

 2. Prachtige analyse en goed plan – mooi die berg van jou – super kapsel :-)

 3. Prachtige foto’s, mooi koppie gesnoeid bij Concetta en dat gekibbel over dat eten in de rugzak!!! Ik geeft jullie graag een beklijvende zin mee van mijn goede Chinese vriend-filosoof Matuyang (4de A.C.) “Wanneer de haan aan de Tomlingbergen de eieren legt, heeft de kip meer last van de haan dan van de kuikens”. Jullie kregen heel wijze raad om de Alpen te overwinnen. Vooral niet overdrijven en jullie hebben de tijd en jullie zijn een fantastisch koppel. Score 9.01. Mondiaal gemiddelde 3.20. Dus…

Reacties zijn gesloten.