Dag 79/80 – 18 en 19 juli 2015 – van Vevey via Villeneuve naar Saint-Maurice – 13 + 27 km

Zwitserland is duur, heel duur. Onze  zoektocht naar betaalbare,  doch goed gequoteerde logies heeft ons in Villeneuve in Pension-Famille Bürgle gebracht.

image

Heel eenvoudig, proper én speciaal in jaren 40-stijl of ouder. André en ik herkennen spullen die onze (groot)ouders hadden.

image

De Madonna met kind vind ik het schattigst. Die hing in Sicilie in quasi alle slaapkamers en dus ook in die van mijn grootouders die wij jaarlijks vanuit België gingen bezoeken.

image

André raakt geboeid door het  kinderstoeltje waarin hij zijn eerste jaren in gezeten heeft.

image

Het lampadairkleedje, tja dat is pure  vintage☆ (Hier zou een emoticon moeten staan omdat het een grapje is, doch het blijkt dat het verdwijnen van mijn tekst bij het publiceren daaraan te wijten is. Ik zet daarom vanaf nu een ☆)

image

Het is bewolkt wanneer wij vertrekken. Het is goed van temperatuur. Heerlijk om te stappen.

image

Charlie Chaplin krijgt een bloem van mij in zijn revers. Hij is destijds naar Vevey gevlucht omdat hij van communistische ideeën beticht werd in de Verenigde Staten. Na zijn dood in 1977 werd zijn lijk ontvoerd. Elf weken later werd het teruggevonden en terug in Vevey begraven in hetzelfde graf, doch nu onder 180 kilo beton.

image

Het begint te regenen en wij komen de zon tegen in de persoon van Pierre ‘Osolemio’. Deze straatartiest noemt zich wereldburger en wil geen landenetiquet opgeplakt hebben.

image

In Montreux is het de laatste dag van het Jazzfestival die helemaal langs …

image

…en op het meer gesitueerd is.

image

Freddy Mercury van Queen heeft lange tijd in Montreux gewoond. De bewoners hebben hem gekoesterd en zijn privé gerespecteerd waarvoor hij hen zeer dankbaar was.

image

Het weer is inmiddels helemaal opengetrokken en de zon schijnt stralend. Hij kan het niet laten!

image

Via het Château de Chatillon komen we in Villeneuve. Dit stadje is in contradictie tot haar naam al 800 jaar oud.

image

Klimmen in de warme zon moeten we tot aan het huis van Rita waar we op de gelijkvloers een -gelukkig koele – kamer krijgen.

image

De hele inhoud van onze rugzakken – behalve de kleren die we aandoen om de avond door te brengen – gaat de wasmachine in. Dit is de tweede keer tijdens onze reis dat we onze was niet met de hand hoeven te doen. Zalig!

image

Charlotte en Gilles zijn vanmorgen al om drie uur uit Houthalen vertrokken en zien er nog heel goed uit. Wat een heerlijk weerzien!

image

We klinken op haar voorbije verjaardag op het terras van restaurant L’Oasis dat op het meer ligt. Je krijgt daar een ,bootgevoel’.

image

Na het eten begint het te bliksemen en te donderen. Op het meer zien we de bliksemschichten vlak voor ons.  Impressionant!  We willen terug naar het huis voordat het echt begint te gieten om onze was binnen te halen. Anders hebben we niets om aan te doen morgen.  Charlotte en Gilles kunnen zo de eerste dag van hun vakantie al in de regen stappen, de gelukkigen! De was is al binnengehaald door Rita, onze gastvrouw. Wij zijn blij met onze droge kleren én dankbaar!

image

Nog even een moeder/dochtermoment…

image

… onze oude stapschoenen meegeven…

image

… in ruil voor de nieuwe die zij voor ons meegebracht hebben en weg zijn ze, onze schatjes, een hopelijk niet te hete vakantieweek tegemoet. Mooi om zien, zo jong geluk.

image

‘s Anderendaags vertelt Rita ons haar levensverhaal. Ze heeft er blijkbaar nood aan. Man gestorven op zijn 49ste aan kanker,  zoon op zijn 38ste aan een hartaanval. Gelukkig heeft ze nog een dochter en twee kleinkinderen met wie ze goed opschiet én haar gastenhuis.

image

Het onweer is volledig weggetrokken en we starten de dag in de stralende zon. Pfff… Ik had gehoopt op wat bewolking en frisser weer. Niet dus.

image

De hele dag stappen we in de vlakke zon. Eerst langs le grand Canal Vaudois. Daarna langs de Rhône. Kilometers en kilometers op het fietspad op de dijk.

image

Gebruik makend van de schaarse schaduwplekjes om wat te verkoelen.

image

De schoonheid van de Alpen – die ons nu helemaal omringen – geeft ons wat moed…

image
image

… net als de sympathieke Patrick die prompt stopt wanneer hij ons opmerkt. ‘Gewone wandelaars of pelgrims? ‘ vraagt hij. ‘Pelgrims op weg naar Rome’ repliceren wij. En dan ontstaat er chemie tussen ‘soortgelijken’. Hij heeft samen met zijn vrouw – in de verte op foto – de via Francigena met de fiets gedaan vanuit Canterbury. Hij biedt ons onderdak aan (hij woont in Martigny waar we overmorgen zullen zijn), geeft ons zijn naamkaartje en zegt dat we hem altijd mogen cobntacteren als er iets is. Wij kunnen zijn hartelijk aanbod niet aannemen omdat ons hotel in Martigny al geboekt is. Het doet desondanks goed om deze man op deze ongenadig, hete, monotone weg tegen te komen.

image

Toch zijn we doodop als we eindelijk Saint-Maurice bereiken. André is nog nooit zo moe geweest als vandaag zegt hij. ‘Waar zijn we mee bezig?’ vragen we ons af. Dit is niet leuk. Ik heb echt genoeg van die stekende zon!

image

Enkel omwille van de honger slepen we ons uit de kamer. We krijgen lekker, gezond avondeten hier bij de Franciscanen en zitten aan tafel bij drie mannen die hier permanent verblijven.

image

Het is aan het te regenen wanneer wij terug naar onze kamer gaan. Ik zou erin gaan dansen, mochten mijn benen nog willen. Maar we gaan gewoon terug naar onze kamer en ploffen op bed.

Morgen zien we wel hoe we het verder gaan aanpakken. Er wordt helaas geen daling van temperatuur voorspeld. Nu gewoon platte rust.

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

15 reacties op “Dag 79/80 – 18 en 19 juli 2015 – van Vevey via Villeneuve naar Saint-Maurice – 13 + 27 km

 1. Toen ik naar Santiago di Compostella fietste heb ik vastgesteld dat pelgrims te voet om 5 uur ‘s ochtends vertrokken uit de refugio en dan stapten tot de middag. De temperatuur was er in Spanje ook steeds boven de 30°C. In de namiddag (in het heetste van de dag) rustten ze dan uit. Misschien hun voorbeeld volgen?
  Sterkte en niet opgeven na alles wat jullie tot nu toe gerealiseerd hebben.

 2. Ongelooflijk wat jullie met die temperaturen presteren! We hebben een week wandelen in de omgeving van Merano achter de rug. Hitte, puffen, maar wij konden steeds de bergen in, eerst met de auto :-) en daar wandelen,10° koeler! In de Aostavallei worden de volgende dagen wolkjes en regen voorspeld en vanaf volgend weekend iets minder warm, dus volhouden, jullie zijn ontzettend goed bezig!

 3. Hi straffe stappers,
  Wij kreunen hier ook van de hitte. En we lopen rond in korte broek en losse kleren. En geen 27 km. Da’s nog wat anders. Morgen vertrekken we voor een paar dagen naar de Julische Alpen in de hoop op wat verkoeling. En natuurlijk om ook te gaan stappen. Zien hoever we geraken.
  Hou de moed erin.
  Kus Aline

 4. André kent die Tiense uitdrukking wel: “FORSAIT OECH NIT”. Jullie zijn zover geraakt en er zit nog energie genoeg in de tanks. Met mate doseren. Wie doet het jullie na. Middeleeuwse pelgrims die voor het uitwissen van ‘grote’ zonden aan de paus vergiffenis moesten vragen. Jullie hebben zelfs geen dagelijkse zonde bedreven en eer schuiven in de wolken genoeg van die ouderwetse engelbewaarders mee. Maar… die zien jullie niet. Ik wel en… kan het weten, want….

  • Wij zullen ons echt niet ‘forsairen’ , Herman. Wij voelen goed aan als we erover gaan (heeft de leeftijd toch iets geleerd?). Wij duimen dat er geen lichamelijke problemen opduiken, dat weet je nooit. Over ‘het geloof’ moeten wij het ook eens hebben onder vier ogen:-)

 5. Dag Concetta en André

  Geef vooral niet op, we volgen jullie verhaal met heel wat collega’s en in gedachten reizen we allemaal een beetje met jullie mee. Rome loopt niet weg, neem de tijd. Goede moed !

 6. André, Concetta,
  Zwitserland is inderdaad terug duur geworden. Vrienden van ons verblijven jaarlijks zo,n 6maanden per jaar in Frutigen. Wij zijn er verleden jaar op bezoek geweest via de huur van een vakantiehuisje. Toen vielen de prijzen nog mee, als je bij de Zwitserse producten bleef. Het scenario van het loskoppelen van de Zwitserse frank van euro was toen al begonnen. Sindsdien is het al maar duurder geworden. Het leven is er anders en ook de verdienste zijn totaal anders. Hun dochter woont en werkt daar ook en met mondjes maat komen zo iets te weten van het leven.
  Geniet van het bezoek van je dochter.

  françois

  • Dag François inderdaad de CHFrank staat hoog. Maar als je wat uitkijkt valt het wel mee. Geniet van de zomerse dagen.

 7. Ondanks de warmte en vermoeidheid weet ik zeker dat jullie niet zullen opgeven.zonder zware tegenspoed is dit een doel dat jullie zullen halen en onderweg zijn er genoeg “maria’s” die jullie zullen beschermen.hou de moed er in!weet dat er in gedachten veel mensen zijn die met jullie meestappen(dus duim duim)

 8. Komaan Concetta, doorbijten. En misschien moet je het spreekwoord omdraaien. “Na zonneschijn komt regen”. Goede moed

Reacties zijn gesloten.