Dag 76/77 – 15 en 16 juli 2015 – van Goumoens tot Lausanne – 23 km

Het ontbijt wordt ons geserveerd door boer Michel zelf, vlug even voordat hij verder zijn oogst gaat binnen halen. We hebben hem gisteren ook heel even gezien toen wij – omdat we te vroeg waren en nog niet binnen konden – op het terras voor de boerderij zaten en hij voorbij kwam gereden met zijn traktor.
Hij stopte, kwam vlug maar heel vriendelijk goedendag zeggen, ging zijn Japanse vrouw Yoko verwittigen en was weer weg. Die heeft ons gisteren even nors rondgeleid, het geld cash geïncasseerd en weg was ze.

image

Walter, een Belg, die hier tijdens de week logeert omdat hij als ICT-er in Lausanne werkt (en in het weekend elders moet gaan logeren omdat de kamers dan aan toeristen worden verhuurd), heeft wel tijd voor een babbeltje voordat hij gaat werken. Tof werken is het hier in Zwitserland, zegt hij, en gezien de sterkte van de Zwitserse frank ook heel profijtig. Hij woont in België in Lommel -Kolonie en kent diverse ouders wiens kind bij het busongeval in Sierre (Zwitserland) omkwamen.

image

Deze boerderij is erg proper, ligt heel mooi voordat je het dorp zelf binnen komt en is verrassend. Zo vind je bvb achter een zware, donkere, goed afgesloten deur, een prachtige zwembad. Jammer dat je als gast te goed voelt dat ze de B&B enkel doen om wat bij te verdienen.

image

Het is zelfs om acht uur wanneer wij vertrekken al warm.  Dat belooft weer voor de rest van de dag. Via enorme landbouwgronden en weiden stappen wij vandaag richting Lausanne…

image

… en passen – zoals gevraagd op de borden langs de weg – heel goed op om de overstekende egels niet te vertrappelen. We komen helaas geen enkele tegen.

image

Het dorpje Oulens-sous-Echallens vinden wij heel bijzonder doordat het niet enkel mooi is maar vooral omdat het gonst van de activiteit. De antiquair hangt zijn  antieke schilderijen buiten net wanneer  wij voorbij komen. We horen hamergeluid iets verder, zien arbeiders hun ochtendkoffie drinken.

image

Net buiten het dorpje zien we een enorm grote houtzagerij die mindervalieden tewerkstelt. De jongen die het luidst ‘bonjour’ zegt wanneer wij dwars door de houtstapels stappen – de weg loopt zo – is zo iemand en het is vertederend te zien hoe gelukkig hij daar is.

image

Nog enkele kilometers stappen we door het mooie landschap met rechts van ons de Jura en links de Alpen.
Enkele sfeerbeelden:

image

image

image

De warmte – je ziet hoe deze zonnebloem haar kopje buigt om eraan te ontsnappen – en het vooruitzicht op ettelijke kilometers beton in Lausanne doen ons besluiten …

image

… om in het dorpje Etagnières de trein tot Lausanne te nemen. Stappen in een voorstad doen we liever niet meer wegens echt niet aangenaam. We moeten de stad trouwens helemaal door omdat ons hotel in de wijk Ouchy ligt tegen de Lac Léman (het meer van Genève, maar dat mag ik dus niet meer zeggen, zeker niet in Lausanne!).

image

In het onbemand stationnetje legt Marie-Claude, die ook naar Ouchy in Lausanne moet, ons uit hoe het landelijk treinsysteem hier werkt. Biljet kopen aan automaat  (dat kennen we) en op de knop duwen zoniet stopt de trein niet (aha!). Indien er een trein in de andere richting passeert opnieuw op de knop gaan drukken want vorige druk vervalt dan  (oei, oei !). Ach ja, zegt ze, veel toeristen zitten daardoor hier uren te wachten alhoewel er veel treinen passeren. Hebben wij geluk haar getroffen te hebben!

image

En zo sporen wij linea recta eerst met de trein dan met de metro ons hotel genoemd Le Chalet.

image

Verbazend! Het is echt een chalet zoals je normaal in de Alpen ziet en hij ligt als enige op de drukke Avenue d’Ouchy met rondom allemaal appartementsgebouwen.

image

Wij krijgen de Afrikaanse kamer. Die ligt vlak langs de kamer ‘van de schrijver’. Die schrijver is de Zweed Johan August  Strindberg. Hij verbleef diverse keren in Le Chalet, indertijd een pension, tussen 1884 en 1887 en is de auteur van o.a. Mademoiselle Julie die hier gesitueerd zou zijn. Ik zal later dat boek lezen.

image

Op de foto zijn de eerste luiken van zijn kamer en de volgende van onze kamer. Ik schrijf dit verslag gezeten op het witte stoeltje van ons balkon.

image

De uit Kinshasa afkomstige Vanessa heeft in Lausanne communicatie gestudeerd en is blijven hangen.  Zij bereddert hier de boel op een heel professionele, vriendelijke, charmante manier – totdat ze werk vind conform haar studies – terwijl de eigenaresse veel reist, vooral naar de Ivoorkust. De vier kamers die als B&B uitgebaat worden, werden door de eigenaresse zelf ingericht met veel smaak en kunstzinnigheid. De rest van het gebouw wordt nog door de familie bewoont. We hebben even mogen piepen in de woonkamer en het ze elegant! Vol zelfgemaakte schilderijen in diverse blauwtinten,  vleugelpiano, veel kunstobjecten en – boeken.
Mooi!

image

Heb ik vroeger vertelt dat André enkel naar oude auto’s keek?  Welnu, voor Vanessa maakt hij een uitzondering. Ik begrijp het.  Het is echt een schatje zoals ze ons buiten op het terras het ontbijt serveert. Dit meisje heeft veel in haar mars!  Haar lach doet mij trouwens aan Merveille in Hasselt denken. Ook zij is uit Kinshasa afkomstig. Schattig!

image

image

Dit is Lac Léman met daaromheen de Château d’Ouchy en andere stijlvolle gebouwen. We hebben hier gisterenavond gedineerd en gaan er vanochtend onmiddellijk na het ontbijt opnieuw naar toe.

image

Haar rustige, stijlvolle sfeer brengt ons in een staat van totaal geluk. We voelen ons er rustig en vredig en blijven er ‘hangen’.

image

‘We zouden toch de Cathédrale moeten zien en het oude centrum’ zeggen we na een tijdje tegen elkaar. En we nemen de metro.  Lausanne is immers gebouwd op een helling en het is veel klimmen. Aan het meer is de hoogte 375 meter, in het centrum 495, helemaal in het noorden 900 meter.

image

De gotische kathedraal –  de grootste van Zwitserland – zou veel impressionante meester0werken bevatten. Wij kunnen helaas niet binnen. Er is een begrafenis aan de gang van een belangrijke meneer, Drs. Keller – stichter en voorzitter van een liefdadigheidsfonds voornamelijk bekend om haar voedselbedeling.

image

Het lijkt echter meer op een bruiloft: receptietafels, obers, ceremoniemeesters, veel drank die al uitgeschonken is, ..

image

Lausanne is mooi. Een langer bezoek dan wij nu doen meer dan waard.

image

Speciaal vonden wij de parochiezaal naast het cabaret.

image

Kippenvel kregen wij van deze straatmuzikant. Hij speelde net ‘L’Amour est un oiseau rebelle’ uit Carmen toen wij langs kwamen. Duidelijk geen amateur!

image

Maar deze man die mijn Ray Ban zonnebril uit het Franse toilet gehaald heeft, daarna gewassen, gedesinfecteerd en opgeblonken heeft … ja die kreeg van mij achteraf spontaan een zoen èn een dankbare handdruk van André die zich achteraf afvraagt wat hij nog allemaal met mij gaat meemaken. Waar ik dus geen antwoord op kan geven omdat ik het ook niet weet.

Om zeven uur worden we verwacht bij Karine en Olivier die we in Pontarlier hebben leren kennen.

image

Zij wonen in een prachtig, nieuw huis in de hogergelegen wijk Vennes. Helemaal mijn stijl!

image

Het wordt een toffe, aangename avond …

image

… die we vrolijk maar niet laat afsluiten. We moeten morgen immers terug stappen, verder zuidwaarts,  richting Rome.

image

Dit (ex-stijldans)koppel zien we nog terug hetzij in Italië – ze zijn van plan naar de Expo van Milaan te gaan – hetzij in België wanneer ze ons komen bezoeken.

Nu nog twee nachtjes slapen en dan komen Charlotte en Gilles op bezoek. Wij kijken er naar uit!

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

2 reacties op “Dag 76/77 – 15 en 16 juli 2015 – van Goumoens tot Lausanne – 23 km

  1. Wij kijken er ook naar uit!
    Deze nacht vertrekken we al!
    Dat is tenminste als ik uit mijn kledij-hoopjes geraak :s

Reacties zijn gesloten.