Dag 68/69 – 7 en 8 juli 2015 – van Besançon via Trépot naar Ornans – 21 + 14 km

De drie laatste dagen van ons verblijf in Besançon hebben we in het centrum van de stad in hotel Vauban doorgebracht.

image

Dit hotel wordt uitgebaat door de dag & nacht ten dienste van zijn cliënteel staande Algerijn Maurice, maar is genoemd naar én ondergebracht in de huizen gebouwd door de grote Vauban (ingenieur en architect van Louis XIV, de zonnekoning ) en ligt, hoe kan het anders, op de Quai de Vauban.

image

Verdedigingsbouwwerken van deze marquis kom je niet alleen in heel Frankrijk, maar ook bij ons in België tegen, o.a. in Ieper en Namen. Hij ontwierp de verdedigingsbouwwerken (forten, citadels, . . . ) zo dat de stad tegen aanvallen van buiten beschermd werd,  maar ook tegen mogelijke rebellen binnen de stad zelf. Slim manneke!

image

De temperaturen zijn hier verschrikkelijk geweest. Om zes uur ‘s avonds was het soms nog 41 graden. Vandaag zou het de laatste dag van de canicule zijn met een verwachtte temperatuur van 38 graden en ook onweersbuien. Toch gaan wij aan onze voettocht beginnen. We hebben er zin in en vertrekken al om 7u45 om de grootste hitte in de namiddag te vermijden.

image

Maurice wil persé nog een foto van ons nemen tegenover het hotel omwille van het prachtig zicht op de Doubs en de Notre Dame. Ons zie je niet zo goed vanwege het tegenlicht, maar dat is niet erg. De juiste dingen belichten op het juiste moment, daar komt het in het echte leven ook op aan.

image

Enkele kilometers nadat we uit de stad zijn en richting Chapelle des Buis volgen, zien we de eerste markering van de Via Francigena: een gele pelgrim. Nu beginnen we ons echte pelgrims te voelen! Benieuwd waar en wanneer we medepelgrims op onze weg zullen tegenkomen. Tot nog toe waren het hikers die de GR5  bewandelden.

image

Zo zien wij Besançon en haar Citadelle na een dik uur stappen.

image

Dit is het zicht vanuit la Chapelle des Buis op 340 meter hoogte. We hebben  90 meter geklommen.

image

Hier zijn we 5 kilometer verder, dik twee uur later en in totaal 220 meter hoger aan de Monument de la Libération met een zeven meter grote Notre Dame. Het zicht op de stad en haar omgeving is indrukwekkend!
Zo ook het zicht op onszelf: we zijn door en door nat van het zweet. De temperatuur is al heel hoog geklommen. Ik heb mij tijdens de klim gemotiveerd door mij voor te stellen dat dit een gratis gezondheidskuur is. Liters en liters water die uit mijn poriën gutsen moeten mij toch vanbinnen helemaal reinigen? Maar we hebben de klim van de dag achter de rug. De rest zal wel meevallen zeker?

image

Helaas voor ons gaat het grootste deel van de weg door weiden. Heel mooie weiden, maar geen schaduw.  André legt een grote kniptang die we onderweg vinden zo dat de eigenaar hem hopelijk terug zal vinden. Zijn goede daad van de dag.

image

De picknick met vers stokbrood, kaas en druiven in de schaduw smaakt heerlijk. We blijven echter niet lang zitten. Enerzijds omdat we al goed gevorderd zijn – maximaal nog 4 kilometer te doen – anderzijds omdat onze benen anders stram worden gezien onze gezegende leeftijd.

We vertrekken heel optimistisch, tegen uiterlijk één uur denken wij aan te komen.

image

En dan moeten we hierdoor. Het ziet er lieflijk uit. Doch de combinatie van verzengende hitte en de wamte die de  beton en het graan uitstralen,  geven mij een serieuze klop.

image

Wanneer we door dat vlakke stuk zijn, is er gelukkig weer een stukje bos waar we ons even neerzetten. We schrikken wanneer we achter ons geruis horen. Doch het is de vriendelijke monsieur Philippe die een soort paddestoel (als bloemkolen zo groot) aan het plukken is. We moeten eraan ruiken en hij legt ons uit hoe hij ze droogt ( met lucht, niet in de zon zoals tomaten! ), hoe hij ze klaar maakt,…
Ook heeft hij goed nieuws voor ons : Trépot is niet ver meer en er is veel schaduw onderweg. We moeten zijn groeten doen aan monsieur François van La Ferme 1839 waar we gaan logeren, toffe gast volgens hem.

image

Het is wel nog ver! Of het voelt alleszins ver aan.  En er is weinig schaduw onderweg. En het wordt steeds heter. En van dat onweer is helemaal niets te zien, geen wolkje.
Ik raak steeds meer uitgeput. Het is gewoon veel te warm. André heeft de oplossing. Ik moet mij inbeelden dat ik een frigo ben! Ik probeer dat te doen door luidop te zeggen ‘Ik ben een frigo, je suis un frigo, sono un frigorifero, I am a fridge, ich bin ein Kühlschrank’. Maar geen enkele taal kan mijn onderbewuste mijn lichaamstemperatuur doen veranderen.
Op de tanden bijten en doorstappen om zo snel mogelijk uit de hitte te geraken, is de enige oplossing.

image

Blij als een gek zijn we als we omstreeks halfdrie uiteindelijk La Ferme 1839 bereiken en in de koelste kamer mogen neerploffen. Ook André was er erg aan toe. Hij hield zich sterk omdat hij zag hoe moeilijk ik het had. Lief van hem!

image

We zijn al helemaal herkomen wanneer we aan tafel mogen bij Claude en Gérard. Die weten ons heel wat te vertellen over wat er reilt en zeilt in de regio Franche-Comté. Het leukste verhaal vinden wij dat van het dorpje hier iets verder met slechts 8 inwoners en die toch een burgemeester hebben. Dat is een neef van Gérard. De andere zeven zitten in de gemeenteraad. Ik heb niet goed begrepen of er een oppositiepartij is.

image

‘s Anderendaags zijn wij helemaal uitgerust en is het zoals voorspeld vele graden minder.

image

Wij doen dolblij ons regenjas aan en stappen fris en monter de regen in.

image

Tien minuten later stopt het met regenen, maar het blijft heerlijk om in de frisse natuur te zijn.  Dit is puur genieten.

image

Vandaag moeten we slechts 14 kilometer doen zonder stijgingen tussen koele rotsen. ..

image

… zelfs door een koele tunnel ..

image

… eventjes tussendoor dromen bij deze 2-PK. .

image

… aankomen tegen de middag in Ornans, de stad van Gustave Courbet, vooral bekend om zijn naaktschilderij ‘ L’Origine du monde ‘.

image

… siësta na het eten. ..

image

… schilderijtjes kijken van Courbet in het plaatselijk museum, die van hoog niveau blijkt. Wel alleen toegespitst op de relatie tussen de schilder en Ornans,  zijn geboortedorp. Hier geen naaktschilderijen, die zijn veilig in Parijs!

image

We zien,  naast de werken van Courbet zelf, schilderijen van Cézanne, Manet, Sisley en anderen, dankzij de tijdelijke tentoonstelling ‘Sensations de Nature’.
Onverwacht en daarom door ons erg geapprecieerd.

image

Het stadje Ornans zelf is trouwens ook meer dan een bezoek waard. Zij ligt op beide oevers van de Loue en heeft pittoreske huisjes die deels op palen gebouwd zijn. Daarenboven zijn er  diverse gemarkeerde wandelwegen.

image

Hoe fantastisch is deze reis toch! We komen op plaatsen waar we anders nooit zouden komen en vallen van de ene aangename verrassing in de andere. En dat allemaal binnen loopafstand! Daarenboven heeft André mij verrast met een paar nieuwe oorbellen die hij helemaal alleen is gaan kopen. Zelf was hij ook blij verrast toen hij aan de kassa maar de helft moest betalen vanwege de solden. Ik heb dus nog een paar oorbellen in de solden te goed. Of redeneer ik verkeerd misschien? :-)

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

9 reacties op “Dag 68/69 – 7 en 8 juli 2015 – van Besançon via Trépot naar Ornans – 21 + 14 km

 1. Dat heeft Andréke weer goed gedaan, fijn dat de liefde zo groot blijft over de grenzen heen.
  Over een weekje ben ik bij jullieeee <3

 2. Zware tocht door die verzengende hitte. Maurice maakte bij dergelijke hete tochten al eens zijn stoffen hoekje kletsnat en zette dat terug op zijn hoofd. Dat gaf een serieuze verkoeling bij de verdamping van dat water. Je kunt ook een vochtige handdoek in je nek dragen….zelfde resultaat.
  Gaat het met de voeten prima ? Ook geen hete voeten na het stappen op die hete beton ?
  Goede moed jullie twee !
  Knap zie je eruit Concetta met je nieuwe oorbellen ! Misschien moet je André zo’n mini oldtimerke kopen om aan zijn rugzak te hangen. Je ziet er ook knap uit André (kwestie van jou niet te vergeten!)
  M&M

  • Dag Maria en Maurice, wij zien nog steeds af van de warmte , maar het gaat. Bedankt voor de raad. De voeten zijn ok. Ik heb wat last van hielpijn maar dat heb in al van lang voor de reis, dit is gewoon sleet. Dus doorbijten en hopen dat het niet erger wordt

 3. Hoe lief van André! Je ziet er stralend uit btw!

  Enneuh…ik volg je “redenering” ;-)

  Groetjes!
  Anne

  Xxx

 4. Oeps…de rest van mijn verhaal is verdwenen. Straks dan maar opnieuw, de plicht roept.

 5. Heel erg fijn verslag . Ik geniet er echt van om jullie levens- WANDEl te kunnen volgen. Zoals je ziet, First thing To do after breakfast.

 6. Dit klinkt als een en al geluk! Zo aanstekelijk werkt jou humor en energie. Doe zo voort, ik heb er alle vertrouwen in dat jullie samen in Rome geraken.

Reacties zijn gesloten.