Dag 64 – 67 – 3 tot 6 juli 2015 – Besançon

De dag (2 juli) dat we vervroegd aankwamen in Besançon, waren we nog wat verdwaasd en wisten niet goed hoe te reageren. Een verplichte rust is immers heel anders dan een nodige rust (zoals in Épinal). Daar waren we moe en dankbaar voor de rust. Nu waren we fit en helemaal uitgerust. Een heel ander uitgangspunt. We popelenden om onze voettocht voort te zetten en (vooral ik) waren wat ongedurig. Toch beseften we dat we verstandig moesten blijven en dat we  de canicule moesten laten voorbijgaan.

We hebben er dan maar het beste van proberen te maken. Hieronder enkele headlines, zeker geen volledig verslag, van ons verblijf in Besançon.

Eerst even het slechte vertellen. We vinden op de Place 8 Septembre – waar we op de via Francigena moeten geraken – geen enkele aanduiding. Er is hier trouwens niemand met wie we over deze pelgrimsweg praten die weet dat ze door Besançon loopt. Vreemd! Goddank heeft André de hele weg op zijn GPS geladen zodat we exact weten hoe de weg loopt.

En dan nu het goed nieuws.
Besançon, ik had er nooit over gehoord,  is een prachtige stad!

Ze dankt haar idyllische karakter aan de rivier Doubs die haar helemaal omarmd.

image

Met een elektrisch motorbootje hebben wij deze rivier bevaren. We hadden een gezapig ritje voor ogen.

image

Bleek dat er twee sluizen waren die we geacht werden zelf te bedienen! Nu  hebben wij vier of vijf dagen langs de Canal des Vosges gestapt en gezien hoe alle boten door automatische sluizen gingen. Lekker makkelijk! Wij – die in een onnozel bootje zitten (net ietsje meer dan een pedalo) moeten het zelf doen. We hebben instructies meegekregen die ik begin te lezen van zodra we de eerste sluis naderen. Ze stoppen halverwege!  Echt op z’n Frans!

image

image

Gelukkig is de sluizenwachter aanwezig aan de eerste sluis waardoor het heel vlot gaat.

image

Deze tunnel, waar we na de versluizing doorvaren, loopt onder de Citadelle. Nog iets waar we ons niet aan verwacht hadden. Speciaal!

image

Aan de tweede sluis is er niemand. Ik doe een vergeefse poging om uit de boot te klauteren langs de mankementige trap aan de kant. Daarna zou ik aan allerlei hendels moeten gaan draaien om de poorten te openen en te sluiten.

image

Gelukkig is er een tweede elektrisch bootje achter ons. Thierry, een Johnny Depp-achtige type zit daarin met zijn ‘Vanessa’ en twee klein broertjes. Hij roept van ver dat hij het wel zal doen.  God zij dank!  Hij heeft een half uur als een zot zitten draaien en van de ene kant naar de andere kant gelopen voordat we er eindelijk door waren.

Besançon is een stad met belangrijke regionale en departementale functies.

image

Tijdens onze lunch in Brasserie de Vauban kregen we dankzij deze functie van de stad, gratis en voor niets een waar spectakel. Heel, heel veel politie rondom ons,  zowel in uniform als in burger. Die in burger waren echt anoniem:-) Ze begroetten de politie in uniform uitgebreid, hadden een walkietalkie in hun hemdszak steken waar luid politie-instructies uit weerklonken,  bleven heel lang op dezelfde plaats staan, duidelijk op de uitkijk.  De dienster vertelt ons dat
eerste minister Michel Valle met enkele andere ministers naar Le Conseil de Franche-Comté komt. Die ligt hier net boven.

Besançon is ook de hoofdstad van de horlogemakerij met een wereldberoemde  ‘École de l’horlogerie’.

image

In de Musée du Temps vind ik deze pendule van Breguet onweerstaanbaar.

image

André is in de wolken omdat hij het LIP-horloge dat hij van zijn grootvader kreeg voor zijn plechtige communie uitgestald ziet.

image

Beiden zijn we gefascineerd door de slinger van Faucault: de slinger beweegt niet, wel de aarde. Het blijft toch een fantastisch iets!

image

In het geboortehuis van Victor Hugo valt mij op hoe veel van waar wij tegenwoordig in de wereld mee bezig zijn, vroeger al aan bod gekomen is. Hier op de foto een affiche over een pen tussen allerlei wapens als symbool voor persvrijheid. Na de aanslag op  Charlie Hebdo was dat een potlood .

Besançon heeft ook een rijke, boeiende geschiedenis waar veel monumenten nu nog getuige van zijn.

image

De door Vauban gebouwde Citadelle is het meest verbluffend en terecht werelderfgoed. Wij hebben daar vandaag meer dan een halve dag gespendeerd en lang niet alles gezien. Maar genoeg is genoeg en morgen herbegint onze voettocht!

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

2 reacties op “Dag 64 – 67 – 3 tot 6 juli 2015 – Besançon

  1. Geweldig wat jullie allemaal meemaken en kunnen bezichtigen. Wens jullie nog veel geluk en plezier op jullie tocht!!
    Odette

  2. Hallo Concetta en André,
    Vandaag is het (hier toch) iets minder warm. Ik wens jullie dan ook, na jullie rustdagen veel stapgenot. Wat die lip horloges betreft, toen was dat volop in, ik had er ook zo eentje bij mijn plechtige communie. Wat het graan betreft, je gaat je de volgende dagen wel niet meer vergissen want de gerst ie hier reeds allemaal geoogst, dus het kan maar alleen tarwe zijn.
    Groetjes, ik duim voor jullie.

Reacties zijn gesloten.