Dag 62/63 – 1 en 2 juli 2015 – van Villers-sur-Saulnot via Cubry naar Besancon – 15 km

image

Voordat Colette ons naar Courchaton brengt, geeft ze nog advies aan Gabriele, zelfstandige gezondheidscoach, en Susanne, gerante van een Ulla Popken-winkel, over hun route. We nemen afscheid en stappen in de auto van Colette, die perfect bij het imago van La Forge d’Isidor past: oud, vuil maar doet nog goed dienst. Onderweg dreigen de banden het te begeven. André stapt uit en buiten kijken, doch het is vals alarm. Er pinkt nog een ander lichtje, maar dat is al lang zo en dus geen probleem.

image

In Courchaton gaan we voorbij deze oude fontein richting Grammond. Het is kwart na acht en het is al dertig graden. Het koelt momenteel niet af ‘s nachts en het zal in de loop van de dag 40 graden worden.

image

Prachtige weiden en veel graan (ik durf geen soort te noemen Maria!) sieren ons pad. Helaas geven zij geen  schaduw.

image

In Grammond, dat vroeger toe hoorde aan de graaf van Bourgogne, roept deze man ons toe ‘Oppassen in deze hitte. Veel drinken en in de schaduw lopen’. Tja, heel sympa, we drinken veel maar schaduw moet er zijn om in te lopen.

image

Na een tijdje is er een stukje bos mét schaduw en lieve,  jonge veulentjes. Zo schattig!

image

Bournois, het volgend dorp, is helaas al snel in zicht. Mooi zicht, maar gedaan met de schaduw.

image

Wel heel leuke huisjes met verzorgde tuintjes.  Ook hier maant een mevrouw ons aan om voorzichtig te zijn in deze hitte en de weg door het bos te nemen ipv langs de hoofdweg. 

image

Dat doen wij. We volgen immers trouw de GR59 waar dit teken ons eraan herinnert dat we als pelgrims door hogere machten beschermd en geleid worden. Dank je wel, daarboven, maar laat dan aub de temperatuur snel wat zakken!

image

Na Abbenans,  mooi dorpje met diverse speciale fonteintjes, is de temperatuur verder opgeklommen. We snakken naar schaduw.

image

Die krijgen we. Eerst nog enkele kilometers zon.

image

Wanneer achteraf blijkt dat de 3 kilometer bos mét schaduw op de GR59 ons enkel een 300 meter weg bespaard hebben , weten we niet goed wat we er van moeten denken. Toch wel een hele omweg of blij dat we wat schaduw gehad hebben?

image

Hier zie je André die net een stuk omheining afgebroken heeft.  We kunnen niet anders: de GR loopt door de weide en de boer heeft die gewoon afgesloten.  In onze  gids staat dat bepaalde delen door privé-gebied loopt. De eigenaar is zo vriendelijk geweest om toestemming te gegeven. Aan de wandelaars wordt respect daarvoor gevraagd alsook om er niet te verblijven en op het aangeduid pad te blijven.
Misschien is die toestemming van de eigenaar inmiddels vervallen?  Nog een mankement op deze GR59!

image

Even voorbij Cubry ligt dit prachtig kasteel van Bournel, privé-bezit van de marquis de Moestier.

image

Wij komen vanuit het bos rechtstreeks uit in de Engelse tuin van het kasteel.

image

Even verder zien we nog een heel gebouwencomplex die ook kasteelachtig aandoet. Inderdaad, nog een kasteel maar minder hoog dan de eerste.

image

In een stukje daarvan is ons hotel voor vannacht gevestigd. In de rest (het grootste deel) woont de marquis met zijn vrouw. Hun kinderen en andere familieleden verblijven af en toe in het grote kasteel.

image

Heel eerlijk: we genieten vollenbak van dit heerlijk kader! Door gewoon te nemen qua logies wat op onze weg komt, zijn we vandaag van het ene uiterste in het andere gevallen. En dit  uiterste bevalt ons beter!

image

Nathalie en Pascal, het sympathieke echtpaar dat het hotel en het restaurant aan de Château de Bournel uitbaat, zijn verbluft wanneer ze ons verhaal horen. Ze beginnen onze planning voor de komende dagen helemaal overhoop te halen wegens volgens hen totaal absurd (het gemeander van de GR59 vinden ze dikke onzin ondanks dat die door prachtige gebieden loopt)
en zeker in deze hittegolf . Wij laten ons door hen leiden.  We hebben vandaag weer enorm afgezien en stellen onze gezondheid voorop.  Een belangrijk keerpunt voor André en mij. Twee  mensen die hun heel actief leven steeds met veel verantwoordelijkheidsgevoel strikt de regeltjes gevolgd hebben. Wij beseffen dat en vinden deze ommekeer  geweldig.

image

We slapen heerlijk in onze koningsblauwe kamer, wijten de povere internetverbinding – waardoor ik geen verslag doorgezonden krijg – aan de dikke muren van het kasteel. ..

image

… ontbijten lekker en in stijl ..

image

… neuzen nog wat rond …

image

… en laten ons gedwee door Pascal, een gewezen amateur-rallypiloot, en de 270 pk’s van zijn Mercedes-sport naar het treinstation van Baume-les-Dames brengen. De trein staat op vertrekken wanneer wij toekomen omstreeks 10u45. Pascal doet even teken en de conducteur wacht met vertrekken totdat wij opgestapt zijn.

image

Twintig minuten later zijn we in Besancon waar we eigenlijk pas over twee dagen moesten zijn én waar we al drie dagen verblijf gepland hadden.

image

In hotel Logis Florel zijn we in een koele kamer met goedwerkende airco een beetje verdwaasd aan het proberen te beseffen wat deze wending betekent.

De via Francigena loopt hier dwars door de stad en daarop gaan wij aansluiten. Die zekerheid hebben we. We hebben een deel van de weg tot Besancon niet te voet afgelegd. Dat zullen ze hierboven wel begrijpen zeker?

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

6 reacties op “Dag 62/63 – 1 en 2 juli 2015 – van Villers-sur-Saulnot via Cubry naar Besancon – 15 km

 1. Hei, jullie twee,

  Misschien geven we een verkeerde indruk . We willen nog iets benadrukken : Logeren in een boerderij is niet altijd rommelig en aan de minder comfortabele of minder propere kant….
  Maurice zijn neef heeft op zijn boerderij drie appartementen te huur voor gezinnen met kinderen “logeren op de boerderij”. In Achel, vlakbij de bossen en het Limburgse fietsroutenetwerk. Die locatie heet “Op de buite hei”.
  Die appartementen zijn comfortabel, echt mooi ingericht met alles d’r op en d’r aan. Ieder zijn eigen terras en een speeltuin voor de kinderen. Met zicht op de weilanden. Twee ezeltjes in de wei : ze heten IE en AA.
  Voor de rest veel koeien in de wei, want ‘t is een melkveebedrijf. Veel automatisch : een robot die de koeiendrek van de vloer veegt naar dieper gelegen kuilen. Een automaat die de koeien voedert : als ze honger hebben gaan ze naar de voederplaats : de automaat leest de halsband van de koe en die krijgt wat ze nodig heeft , niet meer of minder.
  Er wordt nog een nieuwe stal gebouwd waar de koeien via een superautomatisch en clean systeem gemolken worden…..
  De tijd van de vooruitgang staat niet stil……. En de eisen van de cleane consumptiemaatschappij worden alsmaar complexer.
  Deze melk wordt trouwens gebruikt door de ambachtelijke kaasmakerij “Catharinadal” van zijn broer in Achel. Die heeft trouwens met zijn “Achelse blauwe” kaas een gouden medaille gewonnen op de wereldkampioenschappen in Lyon. Van concurrentie gesproken in Frankrijk nog wel ……
  Nu ja, dit was een mededeling in de rang…..
  Geniet jij maar van je kleine week rust…..
  Tot noges,
  M&M

 2. C&A.. zeer wijze raad hebben jullie ter harte genomen. Ik vind het geweldig om te mogen lezen hoe jullie ‘veranderen’. Niets moet , alles mag. Al bij al zullen jullie een schattendoos aan herinneringen en memorabele momenten rijker zijn bij thuiskomst. Deze thuis is waar jullie SAMEN -zijn. Mooi, knap en heel sterk van jullie. Genieten maar. Een andere weg inslaan op een gekozen pad, is ook een plan. Knuffel

 3. Bij deze temperaturen verdienen jullie rust! Ik vind het in elk geval al een enorme prestatie, maar ja ik behoor niet tot ‘hierboven’. Hoewel begrijpen zullen ook zij!

 4. Wijze beslissing! Herinner me nog dat de pastoor van de preekstoel afriep dat de boeren mochten werken zondag bij noodweer. Nu zou hij zeker het omgekeerde doen: “de Heer zal uw begrijpen wanneer u het lichaam niet onnodig blootstelt bij extreme hitte. Het vagevuur is niet meer voor dappere zielen zoals jullie. Profiteer ervan.”

 5. t Is hier ook geen weer om blauwbessen te plukken. Alleen ‘s morgens vroeg en ‘s avonds na 19 u. t Is niet goed voor niemand om buiten zware inspanningen te doen. Toch ziet ge nog dakwerkers, stratenleggers… bezig in de volle zon om hun werk af te maken, nog vlug voor het bouwverlof in Belgie begint.
  Op de autowegen zijn er nu al veel files door de vakantie-uittocht. Daar hebben jullie alvast geen last van !
  Onze buren hebben gisteren een mail ontvangen van hun reisbureau. Ze zouden einde volgende week naar Turkeye vertrekken (all-in) voor 14 dagen. Maar de droom gaat niet door : hun reisbureau is failliet. Gevlogen zijn nu al verschillende duizenden euros zonder dat ze er iets aan gehad hebben.
  Daar hebben jullie ook geen last van : die voetenwagen gaat en staat wanneer jij het wilt !
  Fijn dat jullie het minder goede met het goede nemen. Wij hebben ook eens in een B&B, van een boerderij, gelogeerd op een fietstocht. Rommel, rommel…. Versleten lakens, piepkleine badkamer, bloedheet onder het pannendak.
  ‘s Morgens lachten de gekrulde kaaslapjes ons toe aan de ontbijttafel.
  ‘t Was zo gelijk als met de jeugdbeweging op kamp gaan : ‘t kwam zo nauw niet…
  Dat was alleen maar het minder goede !
  Veel geluk, goede moed en kracht voor uw verdere tocht over de via Francigena.
  Dikke knuf,
  M&M

Reacties zijn gesloten.