Dag 52 – 21 juni 2015 – van Tonnoy naar Crantenoy – 14 km

Bij het ontwaken in de koele kamer in de Chambres d’hôtes ‘Domaine du Grand Prés’, in het comfortabel bed naast mijn allerliefste heb ik totaal, maar echt totaal geen zin om op te staan.
En wat blijkt, hij ook niet.
Gisterenavond waren we weer allebei uitgeteld en we zijn beiden nog moe. Als er iets is waar ik deze reis ontgoocheld over ben, dan is het onze lichamelijke vooruitgang. Enfin,  eigenlijk de afwezigheid van de lichamelijke vooruitgang.  Ik dacht dat naarmate de tijd zou verstrijken we ‘s avonds steeds minder moe zouden aankomen om uiteindelijk huppelend onze entree in Rome te maken.
Niets is minder waar, dus.
Meestal zijn we ‘s morgens helemaal hersteld en monter genoeg om de volgende etappe aan te vatten,
vanmorgen dus niet. We blijven rebels wat langer liggen. Maar we hebben gisterenavond met Jean-Paul en Geneviève afgesproken om tegen acht uur te ontbijten en daar willen we ons aan houden.We slepen ons uit onze cocon, maken ons klaar en slepen ons naar beneden.

image

Het ontbijt staat klaar, de koffie is vers én lekker en onze gastheer en -vrouw zijn zo ontwapenend vriendelijk dat wij op slag uit onze lethargie raken.

image

We raken niet uitgebabbeld met Jean-Paul en Geneviève. Het gaat over Sinterklaas die de patroonheilige van de streek is,  onze (klein)kinderen, de schoonheid van de streek, de teloorgang van de industrie, de veelheid aan cultureel en historisch patrimonium, enz. We vinden zelfs de oplossing om deze streek toeristisch aantrekkelijker te maken : meer logies voorzien. Dat is echt een probleem dat wij aan den lijve ondervinden, maar waar ook Allain, onze collega-wandelaar, vandaag mee geconfronteerd wordt. Het regent namelijk en hij vreest vanavond niet te kunnen kamperen. Daarom zoekt hij logies. Niets te vinden! ‘Hoe willen we toeristen aantrekken als we hen geen onderdak kunnen verschaffen?’ is de vraag die Jean-Paul aan de verantwoordelijke van het departement moet gaan stellen.  Probleem is dat er momenteel geen verantwoordelijke is. Tja, dan weten wij het ook niet meer.

image

Opnieuw moeten we ons quasi letterlijk wegrukken van ongelooflijk lieve interessante mensen.  Ze komen ons beiden uitwuiven terwijl wij richting Pont de Tonnoy stappen …

image

… die ons over de Moezel terug naar de GR5F brengt.

image

Deze loopt over de voor de Roma’s gebarricadeerde en vers bemeste veld.
Zou de boer beseffen dat hij met zijn actie ook arme pelgrims zoals wij letterlijk door de str… dwingt te lopen?

image

Na de str… moeten we nog even door wat wildernis, doch vanaf dan wordt de weg aangenaam. Trouwens,  geen spoortje meer van vermoeidheid, noch van pijntjes bij ons allebei.

image

We stappen vandaag voornamelijk langs de oevers van het kanaal en passeren slechts twee dorpjes.

image

In de nabijheid van Crévechamps denken wij twee hikers tegen te komen. Dat klopt niet. Het zijn Cathérine en Christian uit Flavigny-sur-Moselle, een leuk paar – ook beiden gepensioneerd – die hun zondagse wandeling maken. We komen veel te weten over de universiteit van Nancy waar Christian gewerkt heeft. Met haar 50.000 studenten is zij veel groter dan die van Metz. De huidige hervormingen nopen tot een nauwere samenwerking, ook met de universiteit van Straatsburg. Het is wel nodig,  vindt Christian, de versnippering was niet langer vol te houden.
Over de Roma’s in hun dorp zijn ze niet te spreken : ze hebben vorig jaar voor 20.000 euro schade aan het watervoorzieningsysteem aangebracht. Wat gaat het dit jaar weer zijn?

image

‘Ik sta op wacht, en denk aan jou’ zingt André terwijl wij in dit hokje op Jean-Marie wachten die ons komt oppikken met de auto. We moeten van de GR5F af om naar onze slaapplaats voor vandaag in Crantenoy te geraken.  De weg ernaartoe is weer een drukke baan die we liever niet doen. Onze gastheer is zo vriendelijk om ons persoonlijk op te komen pikken.

image

De ouderlijke hoeve van Jean-Marie is omgetoverd tot een charmante authentieke Chambres d’hôtes.

image

Jean-Marie, oud-burgemeester van dit dorp, schenkt ons een zelfgemaakte aperitief in…

image

… terwijl Marie-Jeanne een lekker dineetje klaarmaakt. 
Wat een talenten heeft deze vrouw!
Zij kookt heerlijk  (fusion keuken dankzij haar afkomst uit Guadeloupe), schildert, maakt poppen, verzamelt van alles én ze is een prima gastvrouw.

image

Ook schildert zij ikonen, een heel aparte specialiteit. Aan deze ikonen heeft ze al zes maanden gewerkt.  Nu moeten ze zes maanden drogen en dan kan ze hen pas vernissen.
We praten lang na aan tafel met deze twee boeiende mensen.

image

Slapen doen we vannacht in een kamer met oranje muren onder de beroemde Kus van Klimt, die inspirerend werkt :-)

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

.

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

5 reacties op “Dag 52 – 21 juni 2015 – van Tonnoy naar Crantenoy – 14 km

 1. Ik heb juist gehoord van uw avontuurlijke tocht naar Rome.
  Veel succes en geniet ervan.
  Ik ga zeker blijven volgen.
  Groetjes Gerda X X X

 2. Jonathan again. Don’t worry about the physical condition – that will come. By the Alps I was really able to motor along. Of course that was helped by getting rid of my tent, cooking kit, books etc. I’m not the most economical packer I’m afraid! On the other hand you’ll be even hungrier.
  Good luck with the ‘bemesting’. In Jura I had to follow an active vehicle for about two hours (not fun) – but I suspect they’ll stop spreading later in the month.

 3. Soms raken de batterijen even leeg en dan moet je ‘blijven liggen’. Alleen KARAKTER en dat is een heerlijk boek van F. Bordewijk helpt jullie verder, maar niet overdrijven, hé. Genieten maar, dat is het voornaamste.

Reacties zijn gesloten.