Dag 48/49/50 – 17, 18 en 19 juni 2015 – van Pont-à-Mousson via Belleville naar Nancy – 17 km + 20 km

image

‘Door deze stille gangen van de Abbay des Prémontrés schrijden in een lang wit gewaad met brede hoed deel uitmakend van een moderne zusterorde met de voor mij juiste waarden’ is mijn fantasie wanneer we ‘s morgens naar de ontbijtzaal gaan.
Non worden, daar heb ik vroeger vaak over nagedacht. Helaas nooit een roeping gekregen, wél hele leuke voorbeelden. Zo was bvb. moeder overste en tevens directrice van mijn middelbare meidjesschool een whisky-liefhebster en sigarenrookster. Zij en de andere zusters van haar klooster waren in mijn ogen veel vrijer dan andere vrouwen.
‘Door deze stille gangen van de Abbay des Prémontrés schrijden als heer en meester van deze prachtige gebouwen’ is André’s fantasie.
Interessant hoe je door hetzelfde mee te maken,  toch andere dingen nastreeft.

image

De abdij is helaas niet meer in handen van een religieuze orde maar een museum en een hotel met verscheidene evenementenzalen in handen van de  staat.
Zoniet had deze naakte man van twee meter niet voor onze kamerraam gestaan (eerste raam links op de foto).

image

Pont-à-Mousson ligt aan beide zijden van de Moezel en de GR5F loopt dwars door beiden. Onder een wolkenloze, open blauwe hemel in een aangename warmte steken we de Moezel over…

image

… en verlaten Pont-à-Mousson via mooie volkstuintjes gelegen aan een kabbelend beekje…

image

… komen zo via het dorpje Maidieres…

image

… in de heerlijke koelte van de bossen terecht.

image

Na een tijdje verandert het landschap van bos in ettelijke hectaren weiden met fruitbomen. Welk fruit hebben we niet kunnen detecteren.

image

Iets verder torent Notre-Dame-des-Airs  meters in de lucht.

image

Ze heeft een prachtig zicht op de Esch-vallei, elke dag opnieuw.

image

We hebben verder een heerlijke, lichte wandeling tot Dieulouard waar de ruïne van de Château  (XIe-XVIe eeuw) boven de stad torent. Curieus vind ik hoe de – volgens mij toch niet zo heel oude huizen – gewoon tegen het kasteel aangebouwd zijn. Hier in Dieulouard   hebben we tevergeefs naar logies gezocht vorige week. Daarom moeten we nu door tot Belleville, zo’n 4 km verder via de N57,  een drukke nationale weg (alhoewel de aanduidingen D57 wijzen op een rustige departementale weg). We hoopten op een wandelweg langs de Moezel, doch daar loopt een spoorweg.

image

De eerste kilometer valt mee. Daarna hebben we op het stukje zand langs de weg gelopen met razendsnel verkeer zoevend langs ons door. Hadden we de bus maar genomen! Maar eens je halverwege bent, heeft het geen zin om terug te gaan. We zetten door en komen heelhuids maar afgepeigerd in Belleville aan. Zo vier kilometer doen, weegt zwaarder dan meer dan het dubbele in een bos.
‘Dit nooit meer’ zweren we elkaar wanneer we even later te rusten liggen in L’Auberge des 3 Marcassins.
image
Daar doet de zoon de check-in, staat de vader achter de kookpotten en doet de mama de rest. Fijn plaatsje om te overnachten. Helaas wat ver van de GR gelegen.

Wanneer we ‘s anderendaags vanuit  Belleville naar Nancy vertrekken, regent het lichtjes. We nemen de bus omdat we anders via de drukke weg van gisteren verder moeten gaan en daar hebben we totaal geen zin in.

image

Amai! We wisten beiden niet dat Nancy zo mooi was! Naast dit classicistisch Stanislasplein, waar een stralend kersvers bruidspaar net uit het stadhuis komt, …

image

… zijn er de talrijke Art Nouveau gebouwen waar we maar niet op uitgekeken raken…

image

… overal supergezellige pleintjes met café’s en restaurants à volonté waar we er maar enkelen van kunnen doen…

image

.. een opera waar we geen voorstelling kunnen bijwonen.
En ja, ook nog vele musea, o.a. het museum van L’Ecole de Nancy waar we niet binnen zijn gegaan omdat we geen tijd hadden.

We kunnen derhalve niet anders dan Nancy op onze lijst van ‘hier komen we nog terug’ zetten!

Vol van al het moois dat we hier de laatste twee dagen gezien hebben slapen we vannacht tevreden en gelukkig voor de tweede keer in hotel Stanislas, op honderd meter van het Stanislasplein.  Morgen zetten we onze tocht verder : we zijn er helemaal klaar voor!

Liefs,
Concetta


Mijn locatie .

7 reacties op “Dag 48/49/50 – 17, 18 en 19 juni 2015 – van Pont-à-Mousson via Belleville naar Nancy – 17 km + 20 km

 1. Dag moedige pelgrims
  Na 50 dagen heb ik jullie gevonden en dan nog in Nancy !.
  Als koele minnaar van FB pas vandaag jullie avonturen beginnen volgen.
  Nog 2 maanden goed te maken.
  Alvast heeeel veel moed toegewenst en een grenzeloze bewondering.
  De streek rond Nancy roept bij mij emotionele beeldden op.
  Het is de streek waar mijn grootvader in 1917 als opgeëiste voor de Duitse bezetter moest werken en er werd doodgemarteld. Dit alles kwam ik pas 6 jaar te weten na intens onderzoek. Toen we uiteindelijk de plaats konden lokaliseren vonden we – echt waar – zijn graf terug !! Hij ligt op een Frans necropole nationale in Pierrepont misschien hebben jullie dit gepasseerd (omgeving Piennes). Sindsdien zijn we al meerdere keren naar zijn graf geweest…
  Terug naar het heden, terug naar jullie Nancy. Idd een prachtige stad
  Alleen heel vervelend als je als automobilist geen GPS hebt en hopeloos rondjes rijdt met al dat eenrichtingsverkeer. Zo hebben we ooit twee uur rondgereden na een avondbezoek aan het paleis op het Stanislasplein !…
  Maar van verloren rijden zullen jullie geen last hebben.
  Genoeg vertelt na 2 maanden stilzwijgen
  Ik ga nu al uw vorige relaasen lezen terwijl jullie verder trekken.
  Veel succes en plezier verder houd er de moed in.
  Als jullie de komende dagen door het landschap marcheren denk dan eens heel even aan alle oorlogsslachtoffers die daar 100 jaar geleden vielen.
  Keep on walking
  Herman en Rita

  • Allo Herman&Rita, Fijn dat jullie ons volgen. Deze streek ademt nog steeds de gruwel van oorlogen. Wórdt nog veel over gesproken, telkens weer. Bij ons gaat het goed. Wij leiden een trekkersleven met weinig zorgen. Alles thuisgelaten en wij kijken nieuwsgierig, tevreden, naar de”warme” wereld rond ons. Wij komen zoveel leuke mensen tegen en te voet merk je hoe mooi deze wereld is. Groetjes Concetta &André

 2. Oh Concetta, weer een hartverwarmend verslag. Het maakt mijn dag altijd extra gekleurd. Merci. Wij gaan ook in de abdij logeren en ik zal aan jullie denken als we naar het ontbijt gaan. Volgende week mag ik onze 4daagse jaarlijks trip aan de vrienden voorstellen. Maar ik ben er zeker van, het zal een leuk combi reisje Nancy-Metz worden. X

 3. Ook wij een aantal jaren geleden in Nancy gestrand in Hotel Stanislas!!! We vonden het ook een heel leuke stad. Naarmate jullie tocht verder gaat, begint het te kriebelen, we willen al een tijdje , weliswaar met de fiets, naar Vallauris , aan de cote d’azur, waar mijn zus woont. De planning gaat nu in een stroomversnelling…
  We wensen jullie verder nog veel aangename, leerrijke, ontspannen dagen.
  Corinne en Jos

 4. Wij hebben enkele jaren geleden Nancy bezocht en ook in Hotel Stanislas gelogeerd. Wij hadden wel de pech dat het toen regende en in een rolstoel is dat wel geen pretje. Toch vonden wij het een prachtige stad en staat, indien mogelijk, ook op ons verlanglijstje om eens terug te keren.

  Hallo Concetta en André

  Enkele jaren geleden hebben wij ook Nancy bezocht. Wij vonden het ook een prachtige en aangename stad, Wij hebben ook gelogeerd in Hotel Stanislas.
  Spijtig genoeg regende het toen en in een rolstoel is het dan geen pretje. Nancy staat bijgevolg ook op ons lijstje om terug te keren. Hopelijk lukt het ons toch nog eens.

 5. Enthousiast verslag! Je voelt dat de pelgrims rustiger worden. En dat is goed!

 6. Hoi Concetta,ooit in de prehistorie (ongeveer 40 jaar geleden!)met de school in Nancy geweest toen we richting Duitsland reden en ik herinner mij nog vaag dat grote mooie plein dat indruk maakte op mij. Straks eens op streetvieuw kijken en me ook weer heel even ter plaatse wanen

Reacties zijn gesloten.