Dag 47 – 16 juni 2015 – van Arry naar Pont-à-Mousson – 23 km

image

Geen echte aanrader de Chambres d’hôtes La Gîte du Passant in Arry. Toch enkele positieve aspecten :
– het is er heel, heel rustig  (de uitbaters zie je alleen voor de maaltijden en de afrekening, wij vinden dat jammer want in contradictie met de term ‘Chambre d’hôtes);
– het heeft ‘s nachts verder geregend en de regen tikte zachtjes op ons zolderraam (heerlijk om te slapen);
– het eenzaam ontbijt wordt door de kleine kaketoe opgeluisterd  (hij is trouwens gek op croissants);
– de wifi in onze kamer was uitstekend;
– we zijn goed uitgerust.

image

De klimpartij van gisteren loont vandaag : prachtige uitzichten vanuit Arry en …

image

… we komen uit op de geologische  ‘Pelouses Calcaire’ waar fossielen tussen de stenen bewijzen dat ooit de zee tot hier reikte.

image

In Lorry – waar we het departement Moselle verlaten voor het departement  Meurthe-et-Moselle – zien we een mooie Château uit de XIVe eeuw. Wij vinden deze Mariakapel echter mooier en gaan binnen voor een gebedje.

image

Even verder houdt Jean ons tegen voor het inmiddels bekend praatje ( vanwaar komen jullie, waar naartoe, waarom Rome en niet Compostella,  olala dat is moedig, zou ik ook willen) en de gebruikelijke raadgevingen qua weg, meestal een andere dan die wij willen volgen ‘korter hé’ maar over beton

image

Onze weg is vandaag heel uitdagend en loopt voornamelijk door weiden . Gelukkig is het weer perfect ervoor : licht bewolkt met een zacht briesje.

image

image

De mooie uitzichten volgen zich in sneltempo op.

image

Twee lokale kunstenaars hebben de wandelweg rond Brouxières-sous-Froidmont in blinkend metaal  uitgewerkt. Mooi gedaan! De wandelaar kan niet enkel de weg zelf zien maar ook de hoogteverschillen én kan zichzelf bekijken in de spiegelwanden. Ik spiegel mij erin en stel vast dat ik met bril aan en hoed op er niet slecht uitzie :-)

image

We dalen de heuvel van Brouxières-sous-Froidmont af en zien op de volgende heuveltop het dorp Mousson liggen.  Daar moeten we zijn voordat we Pont-à-Mousson bereiken, waar in Hôtel de l’Abbey de Prémontrés een heerlijk koele kamer op onze komst wacht. Die zal nog een dik drie uur moeten wachten.

image

We moeten eerst nog de heuvel verder af, dan door een moeilijk pad door het bos om uiteindelijk de klim naar Mousson aan te vatten waar op de hoogste top ruïnes uit de XIIe eeuw staan. De moeheid begint echter toe te slaan.

image

Ik vergeet die compleet wanneer blijkt dat de weg naar de top hier geen Kalvarieberg met een lijdende Jezus is. Wel een weg waarop je ongeveer per 5 meter een beroemde filosofische uitspraak krijgt. Ik kikker ervan op en fotografeer vol passie ieder tableau.
André is al een stuk verder wat normaal is gezien de steile weg die ik altijd in trager tempo doe.
Wanneer ik bijna boven ben, wil André  via dezelfde weg terug naar beneden. Ik begrijp niet waarom : de GR5F loopt hier toch gewoon door?  Ik wil toch – nu we zo hoog geklommen zijn – zien wat er hierboven te zien is.

image

En het blijkt de moeite! Ik raak in vervoering en wil vanuit alle kanten het uitzicht bewonderen.

image

Dit is één van die uitzichten.
André is echter al van het plateau verdwenen en wacht op mij een beetje  verderop daar waar de GR5F verder loopt.

image

Ik schiet snel nog enkele foto’s en wil persé weten wie hier begraven is, doch vind geen naam…

image

… en hol André achterna die nu in  sneltempo op zoek is naar de korste weg naar ons hotel. Hij is doodmoe, heeft er voor vandaag genoeg van en begrijpt niet wat ik daarboven te zoeken had. Ik begrijp niet waarom ik na zoveel inspanningen niet mocht genieten van al dat moois. Zeker na het lezen van  Einstein’s uitspraak ‘wat mij gaande houdt in moeilijke momenten zijn : goedheid, schoonheid en eerlijkheid’.

image

We bereiken uiteindelijk – na in totaal 23 km met veel stijgen en dalen gelopen te hebben – ons hotel in de abdij. Doodmoe en met reuzenhonger. Ik kan bijna niet meer stappen. Na een warm bad en André’s heerlijke massage van mijn voeten en benen, bereiken we met moeite het dichtstbijzijnde restaurant.

image

André, de Belg,  kiest voor diverse soorten vlees met friet en sla.  Ik de Italiaanse, ga voor een pizza met zeevruchten.

Zo doen we beiden op onze manier krachten op voor de volgende etappe.
Terug in het hotel val ik onmiddellijk in slaap (geen energie voor verslag van de dag), André niet. Een hele bus lawaaierige Chinezen en het gezoem van de frigo en afzuiginstallatie houden hem wakker. Exact om middernacht wekt de wekdienst ons ‘op het uur dat wij zouden gevraagd hebben’. Waarschijnlijk grapje van de vorige gasten. Niet leuk! Ik val alweer in slaap, André helaas niet.

Liefs,
Concetta


Mijn locatie .

7 reacties op “Dag 47 – 16 juni 2015 – van Arry naar Pont-à-Mousson – 23 km

 1. Hello, Jonathan here. You’re now on terrain I’ve crossed, though my memories of it are very hazy. I too would recommend a visit to Nancy, an important Art Nouveau centre. The main thing I remember from Pont-à-Mousson is that all the drain covers in France seem to have been made there! Enjoy the trip.

 2. Prachtige omgeving, weeral. Jullie wandelen van het ene sprookje in het andere. Ik vind het geweldig en lees telkens weer met zoveel genoegen je blog. Groetjes ook aan je stille ventje daar !

 3. Hallo Concetta en André,

  Geniet van Nancy, het is een prachtige stad. De place Stanislas is werkelijk een sprookje.
  Groetjes
  Maria

  • Dag Maria , ja, het is een uitzonderlijk mooie stad. Ben heel blij met het bezoek.

 4. Rustig, rustig! André, herinner je je nog wat ik vroeger in de klas zegde net voor een examen? “Alleen kalmte en spuitwater kan je redden”. De eeuwigheid is er nog om van elkaar te genieten.

  • dat herinner ik mij nog en je hebt gelijk, mea culpa! Zal mijn best doen zoals vroeger voor die examens

Reacties zijn gesloten.