Dag 5 – 5 mei 2015 – van Lanaken naar Maastricht – 17 Km

Na een (weerkundig) stormachtige nacht, ontwaken wij uit een diepe slaap en voelen ons volledig uitgerust en in optima forma!  Onze formule ‘Piano,  piano si va lontano e si arriva sano’ werkt prima! (‘Langzaam,  langzaam, geraakt men ver en komt men heelhuids aan’)

Zo ziet onze kamer eruit voordat we ingepakt zijn.

image

Deze voor mij normaal gezien ontoelaatbare wanorde is thans onze dagelijkse realiteit geworden. Ben fier op mijzelf dat ik nog iets losgelaten heb. Dochterlief zal zo trots zijn dat ik haar ‘creatieve huishouden’ heb overgenomen!
Ons voettochthuishouding is simpel en   werkt als volgt:
– Na aankomst in onze kamer pakt ieder in zijn hoekje (ik links, hij rechts) alles uit en plaatst dat op alle beschikbare ruimtes.
– Ivv jeugdherberg maakt ieder zijn bed op.
– Dagelijks wordt de was gedaan. We  streven naar evenwicht, doch André staat voor. Ik vind dat niet zo erg.
– Voor vertrek collecteert ieder zijn eigen spullen, zorgt ervoor niets te vergeten en pakt zijn eigen rugzak netjes én evenwichtig in. Vanaf vandaag inspecteren we samen mijn kant nog eens dubbel :?

Deze voormiddag zou stormachtig  worden. Dat zijn zorgen voor later!
Eerst  klinken we op deze nieuwe dag…
image

… en laten ons het uitgebreid ontbijt goed smaken.

image

Tegen de tijd dat we gedaan hebben met ontbijten is de zon doorgebroken. 
Voilà,  de zorgen waren niet nodig.

Omstreeks 10 uur zijn wij – om het op z’n Obama’s te zeggen –  ‘Fired up and ready to go’! Hierbij een duo-selfie ter  staving.

image

We beginnen langs het Albertkanaal te stappen en moeten deze brug over.

image

We stappen verder via de economisch zo belangrijke industrieterrein van Lanaken….

image

… voorbij het landelijke gebied tussen Lanaken en Veldwezelt (onze laatste vlakte!) waar we letterlijk de felle wind van voren krijgen…

image

…en komen uiteindelijk aan in Maastricht op het Vrijthof. Daar zingt een coverband ‘iedereen is van de wereld en de wereld is van iedereen’.

image

Er is een evenement gaande van de IFMSA, een studentenvereniging die voor veel maatschappelijk relevante zaken ijvert. Vandaag is hun actiepunt een halt roepen aan het idealiseren van anorectische modellen. Ik kan dat alleen maar toejuichen.  Het meisje dat ik aanspreek is heel trots dat zij meewerkt in zo’n organisatie. ‘Weinig jongeren willen zich tegenwoordig engageren’ vertelt ze mij ‘de wereld heeft nochtans de inzet van jongeren broodnodig op vele vlakken, maar iedereen denkt vooral aan zichzelf’.
Er volgt een defilé met ‘echte’ meisjes die stukken aantrekkelijker zijn dan de skeletten die de grote modehuizen momenteel de catwalk opsturen.  Doch ook deze ‘echte’ meisjes hebben een voor mij helaas onbereikbaar maatje 😯

We vinden – dankzij de onfeilbare DreDre Rome 2015 – snel én efficiënt onze Stayokay Hostel en krijgen een mooie  ‘room with a view’.

image

Hier zouden we uren naar kunnen staren. Wij willen echter lekker door Maastricht struinen en gaan op pad. De blijkbaar verlate stormbui strooit roet in het eten. De lucht wordt ineens heel donker, het begint heel hard te waaien en te regenen. Wij vluchten de knusse brasserie van Buren op het Onze Lieve Vrouweplein binnen. Doen ons daar te goed aan een immens lekkere mediteraans smakende zeer grote spaghetti. Dit zijn mijn restjes. 

image

Wanneer we buiten komen, is het gestopt met regenen. In de kerk tegenover is het een druk binnen en buiten gaan. We gaan een kijkje nemen en …

image

… staan oog in oog met Maria,  Sterre der Zee. Oké, hier moet ik verder over nadenken. Ik wil via deze tocht op zoek gaan naar Goed Nieuws en Mystieke Plaatsen (GNMP’S) maar het was niet Moeder Maria die ik voor ogen had.  Ik ben eerlijk gezegd al een hele tijd geleden gestopt met te geloven in de verhalen die ons door de Katholieke kerk door de strot geduwd zijn. Ik geloof wel in Christelijke waarden en – zoals ik al zei – in iets dat groter is dan wij.

image

‘Hier kwam ik vroeger met mijn vader altijd iets drinken!’

image

‘En hier ging Monique, de zus van Marjo, naar de toneelacademie. Wij zetten haar af en gingen daarna lekker onder ons tweetjes op stap!’
André is duidelijk in zijn nopjes als we door Maastricht wandelen.  Het is ook een heerlijke stad. De stadswallen doen wij beiden voor de eerste keer aan en ze zijn de moeite.

image

Vanavond vertonen ze hier beneden in de bar de match Juventus- Real Madrid. Ik ga kijken en voor la Juve  supporteren. Wat André – die echt niet van voetbal houdt – zal doen is nog de vraag. Volgt hij zijn vriendinnetje en overwint hij zijn afkeer, blijft hij op zijn kamer de tocht van morgen naar Eben-Emael voorbereiden of maakt hij de café’s van Maastricht onveilig?
Morgen de ontknoping via deze blog!

Een leuke Hollandse groet,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

21 reacties op “Dag 5 – 5 mei 2015 – van Lanaken naar Maastricht – 17 Km

 1. Concetta & André,

  Waaaw : te voet naar Rome !
  Ik moet bekennen dat ik die tocht ook overweeg ‘als ik eens veel tijd heb’; dus als ik met pensioen ga … Ook al is dat nog heel wat jaren verder : een mens moet blijven dromen hé …

  Leuke blog ook.

  Het ga jullie goed en veel plezier op jullie tocht.

  Bart Desplenter

  • De GR5 tot Besancon. Daar schakelen we over op de via Francigena.

 2. Dag Concetta en André,
  Woow, jullie zijn al goed gestart, zo te lezen! En het wandelen combineren met andere geneugten des levens als lekker eten en drinken, mooie dingen bezichtigen…tof!
  Geniet er nog van, ik volg jullie graag verder :)
  Els

 3. Net de voor mij eerste episode uit jullie ‘boek’ gelezen. Inspirerende tocht die jullie maken. Met wat geluk en een goede gezondheid, hoop ik binnen enkele decennia in jullie voetsporen te treden. Met jullie bestseller in de hand. Geniet ervan. Kus, An

 4. Hoi, na daarnet met jullie gesproken te hebben bij de stayokay zie ik dat jullie een wandelstok vergeten zijn. Hij ligt bij de receptie.

  Groetjes Franca

  • Dank je wel Franca! Na drie km wandelen, heb ik hem gemist. Dat was te ver om terug te lopen. Ga proberen die op een of andere manier te recuperen.

   • Concetta, My Love, ik ga nog gelijk krijgen. Nog enkele dagen en je kan ‘naakt’ de straat op. Ik vind je geweldig ‘goed’ georganiseerd. Je bent duidelijk aan het loslaten.

 5. Maastricht, prachtige en aangename stad. Heb heimwee naar de tijd dat wij een paar maal per jaar met mijn ouders er naar toe gingen. Altijd ambiance. Geniet er van.

 6. Fijn om jullie zo te kunnen volgen. We zijn er precies bij. Alleen blijven we hier thuis nog geconfronteerd met alle besonges van het leven. Geniet er van, maar dat doen jullie al. Dikke kus

 7. Maastricht, zalige stad. Gezien de locatie van de Stayokay gok ik op deze afloop: Andre bereidt de tocht van morgen voor, ondertussen genietend van het uitzicht op de Maas. Have Fun!

 8. Heerlijk om je reisverhalen te kunnen volgen !!! Vele groetjes xxx

 9. big hug…je hebt mijn dag nog meer gekleurd dankzij het lezen van jullie blog ! hmmmm…de goesting wordt almaar groter. Er wacht Andre een zeer grote en belangrijke taak bij terugkeer in Belgenland ;-)

 10. Leuk! Wij zijn net terug van n weekendje Valkenburg….gezellig op zn hollands doorgebracht…

 11. Ging je met pa naar Maastricht? Ook nooit niet geweten!

 12. Schone stad he…. je kan daar je rugzak terug vullen

Reacties zijn gesloten.