Dag 15 – 15 mei 2015 – van Stavelot naar Vielsalm – 18 km

image

Wij dineren in stijl aan de mooi gedekte tafel van gastvrouw Fabienne.

image

Dit lief, jong gezinnetje uit Liederkerke brengt hier het verlengd weekend door. Pa, Ief fietst terwijl mama Tinneke met – de overigens voorbeeldige wel opgevoede – zoontjes Luca en Kjell allerlei activiteiten doet. Vandaag worden het binnenactiviteiten gezien het regenweer. Ief werkt bij Inbev, de eerste werkgever van André ( toen nog Stella Artois ). Tinneke is familie van collega en triatleet Joeri Van Houtem. We krijgen snel een band!

image

Karel en zijn vrouw, ook Vlamingen – zoals trouwens alle gasten vandaag in Villa Louise – schuiven mee aan de ontbijttafel. Zij zijn hier aan het fietsen en willen in augustus naar Lourdes fietsen. Mede-pelgrims!

image

Gastvrouw Fabienne komt ons aan de deur van haar art-deco huis uitwuiven. Ze heeft nu pas tijd om echt even met ons te babbelen. Onze voettocht intrigeert haar op het vlak van logies. Wanneer ze hoort dat we een probleem hebben met het vinden van logies tussen Ouren en Vianden, stelt ze voor om – indien nodig – ons met de wagen te komen halen in Dasbourg en naar Vianden te brengen. Zij werkt daar ergens in de buurt. We moeten beloven dat zeker te doen.

image

Wij laten Stavelot in een lichte regen achter. Wist je trouwens dat deze stad het peterschap heeft over de ontmijningsdiensten? Dit momument herinnert daaraan.

image

Geen fruit bij vandaag! Wanneer ik deze banaan zie, vraag ik of ik hem mee mag nemen. Hij moet helaas werken, maar wil wel op de foto 😄

image

Aan de Amblève wil ik een foto van André maken op de brug. Hij zoeft echter ineens weg. Aan de andere kant van de straat komt een stoet Citroën’s   ” Traction Avant” en dat moet hij zien!

image

Ik hol hem achterna met smartphone op fotostand in de aanslag maar kan er slechts eentje fotograferen en dan nog in de verte. ‘Een man moet zijn prioriteiten stellen’ vertelt hij mij achteraf.

image

Deze hoofden met lange neus hangen overal in Stavelot. Ze worden Blanc-Moussis genoemd en worden op een wit pak gedragen bij Carnaval. Deze vermomming liet de monniken vroeger toe om incognito aan de geneugten van het losbandig leven tijdens de carnavalsperiode mee te doen zonder herkend te worden. Tjeevenstreken uit het verleden?
 

image

De klim uit Stavelot is erg drassig en lastig voor onze voeten.

image

We worden wel beloond met een prachtig zicht op de stad als we even achterom kijken.

image

Om één minuut na elf maken we deze selfie. Het is nu exact 14 – dagen geleden dat we aan onze tocht begonnen zijn en we hebben al een hele weg afgelegd. We overlopen alles en zijn heel tevreden. In het kort komt het hierop neer :
– 205 km letterlijk gestapt ( exclusief rondlopen in dorpen en steden ) oftewel 9 % van de geplande tocht;
– vele positieve veranderingen die ons nader tot onszelf en tot elkaar gebracht hebben;
– mentale en fysieke verbetering merkbaar waardoor we we ons sterker en gezonder voelen;
– spirituele ervaringen gehad die ons gevoel verdiept hebben.

image

We klimmen verder, komen voorbij twee   pittoreske dorpjes – Logbiermé en Mon-le-Soie – en genieten van deze kunstwerken van de natuur.

image

We waren ter hoogte van deze paarden, bijna in Mon-le-Soie,  toen André voor de tweede keer vandaag richting geluid van oude auto’s wegzoefde. Hij is een expert in het herkennen van motorgeluiden van die oude auto’s. Ik heb uit ongeloof eens de test gedaan en het is echt waar.

image

image

Ik hol hem voor de tweede keer vandaag met smartphone op fotostand in de aanslag achterna maar kan enkel deze twee exemplaren fotograferen. En dan … dan komt er een MGB voorbij en dat rijt een oude wond open bij André. Het is nu al ongeveer 8 jaar geleden dat hij zijn eigen MGB verloor na een ongeval (gelukkig zonder gekwetsten), doch vergeten zal hij haar nooit!  Ik streel over zijn haren en geef hem een knuffel. Helaas,  zelfs ik kan die pijn niet verzachten:'(

image

We komen aan in Vielsalm via deze mooie holle weg….

image

… voorbij dit huis waar de poëet Melot du Dy gewoond heeft van 1922 tot 1925…

image

… en snellen naar ons hotel Best Western les Myrtilles (genoemd naar  de blauwe bessen die hier in de omgeving  tussen kilometers sparrenbos groeien)…

image

… waar ik uitgeput maar totaal gelukkig in dit heerlijk badje tot ontspanning kom. André doet hetzelfde daarna (bad is helaas te klein voor twee personen).

image

Na het eten vegen we onze laatste beetje moed bij elkaar om naar het meer te gaan kijken.

Liefs,
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

7 reacties op “Dag 15 – 15 mei 2015 – van Stavelot naar Vielsalm – 18 km

 1. mooie foto’s van jullie reis

  veel succes en op naar Rome

  karel en Diane

 2. Concetta,de blog is puur genieten,alsof is langs jullie meeloop (maar lichamelijk voor mij minder vermoeiend

 3. In Dasbourg, over de brug naar links ongeveer een 500m , ligt links van de weg een klein pension boven een bakkerij misschien is er dat nog, helaas heb ik het adres niet. Maar niet getreurd, er komt altijd onverwachts een oplossing.
  Succes.

 4. Jullie zijn 14 dagen onderweg – zoveel kilometer gestapt. Een waarborg voor de rest van jullie leven. Even op het niveau van André: ik moet nog 8 van de 38 beurten radio… Goe bezig…

  • dag Herman, komt allemaal zeker in orde. Het einddoel moeten en zullen wij bereiken, wij vechten koppig

  • een luxe pelerinage zoals wij maken. Die luxe kan misschien Roland over de streep trekken voor de fietstocht?

Reacties zijn gesloten.