Dag 14 – 14 mei 2015 – van Andrimont naar Stavelot – 7 km

Eerst even dit om misverstanden te vermijden : de kilometers vermeld in de titel zijn enkel die we op de GR5 gelopen hebben. Uiteindelijk hebben we in totaal vandaag meer dan 20 km gelopen inclusief die in Stavelot zelf.

image

De nachten in Andrimont zijn stil. Zalig stil. Zo zalig, roerloos stil dat ik een fantastische, diepe, deugddoende slaap geslapen heb. De heerlijke wijn en het leuke gesprek van gisterenavond met Raymonde en haar zoon Brice zullen er ook wel aan bijgedragen hebben. Alsook het feit dat we in een tweepersoonsbed sliepen met één matras,  waardoor we eindelijk nog eens zalig dicht bij elkaar konden liggen. Twee matrassen tegen elkaar geschoven, vinden wij maar niks omwille van de ‘kloof’ tussen ons. Twee aparte bedden maken ons helemaal droevig. We kruipen dan in het begin in één bed, maar vroeg of laat moet één van ons twee verhuizen en dat is niet leuk.
Nog een bijdrager aan mijn zalige nachtrust was de regen die zachtjes tegen het schuine vensterraam tikte. Daar ben ik gewoon dol op.

image

Aan het ontbijt vertelt Raymonde ons haar verhaal, waar ze gisteravond al aan begonnen was, verder. Ze zit in een  privé-situatie die haar erg ongelukkig maakt en die waarschijnlijk op een echtscheiding zal uitdraaien. Wij beiden – als ervaren echtgescheidenen – luisteren en geven op haar verzoek onze ervaringen mee en hopen wat bijgedragen te hebben tot haar besluitvorming. Loslaten wat je liefhebt is niet makkelijk, doch krampachtig vasthouden aan iets wat niet meer is, is zinloos en ontneemt al je energie.

image

Bij het afscheid nemen,  pakt ze ons beiden stevig vast en blijft ons na zwaaien. Weer een fantastisch mens ontmoet die wij in ons hart meenemen. 

image

Wij stappen weer fris en monter de wijde wereld in.

image

Er komt een straal uit de hemel. Net als de straal die illustere figuren zoals Jezus en Maria uit de Bijbel en Rebecca uit Duizend Jaar Eenzaamheid als toegang tot de hemel gediend heeft.  Wij weigeren deze lift,  Hemelvaartsdag of niet! Wij willen te voet naar Rome en ….

image

… volgen deze lieve bordercollie-achtige straathond die ons de weg wijst tot het volgende dorpje Ruy.

image

image

We komen voorbij deze mooie huizen.

image

Aan deze bocht zien we dappere Vlaamse wielertoeristen de berg richting Spa opgaan. Zelf blijven we onze wit-rood markeringen volgen, die we na een tijdje kwijt zijn.

image

Zonder enige inmenging mijnentwege,  stelt André totaal spontaan en zelfverzekerd voor om terug te gaan tot de laatste markeringen die wij gezien hebben. ‘Want dat is beter en zo blijven we de GR5 volgen wat toch fijner is dan betonnen wegen’ merkt hij heel terecht op.

image

Ons pad begint vanaf hier te stijgen. We moeten van ongeveer 300 meter naar 500 meter hoogte gaan. Als we even  achterom kijken, zien we Andrimont heel idyllisch in de verte liggen. 

image

Wanneer we een steil stuk helling achter de rug hebben, zie ik André naar een bankje met een wondermooi uitzicht afstappen, daar plaatsnemen en heel relaxed gaan zitten. Ik ga naast hem zitten. We eten een stukje fruit, genieten samen van het uitzicht en zijn daarna terug klaar om de rest van de helling aan te gaan. Ik vraag mij af : ‘Zou hij misschien ook mijn blog lezen?’ ;)

image

Wij komen via weiden vol boterbloemen, dennenbossen en heide Stavelot binnen…

image

… en passeren dit mooi kasteeltje waar evenementen kunnen georganiseerd worden. Dit moet ik zeker onthouden. Je weet maar nooit!

image

Lunchen doen we vandaag in de Figaro met zicht op de typische huisjes van Stavelot op La Place Saint – Remacle.
De oldtimers die hier passeren zijn legio. André raakt niet uitgekeken. Ik ben één van die vrouwen die het geluk heeft dat als haar man zegt ‘Och kijk daar hoe mooi!’ niet moet vrezen dat het om een andere vrouw gaat, maar om een auto. Meestal dan nog een hele oude 😁

image

José en Marie-Louise zijn ook in de Figaro aan het lunchen. José merkt onze GR-gids op en spreekt ons erover aan. Hij is verantwoordelijke voor de GR5  in de provincie Luxemburg. Vandaar zijn interesse. Wanneer hij hoort dat wij naar Rome aan het stappen zijn, begint hij over zijn eigen voettochten naar Santiago de Compostella te vertellen.  Hij heeft er diverse kortere gedaan met vertrek vanuit Frankrijk of Spanje en eenmaal in één trek van thuis uit : 2.400 km in 84 dagen. Zijn vrouw was er niet gerust in. Hij mocht op voorwaarde dat hij ‘s morgens en ‘s avonds belde zodat zij kon horen dat alles oké was. We raken niet uitgebabbeld en moeten ons echt wegrukken van dit interessant koppel.
We wisselen adressen uit met de intentie contact te blijven houden.

image

Dit is de abdij van Stavelot waar wij de namiddag willen spenderen. Daar zijn 3 musea gevestigd en er loopt een tijdelijke tentoonstelling over Anne Frank.
1. Historisch museum van  het prinsdom Stavelot-Malmedy

image

Zeer interessant! Mij boeide vooral het verhaal van Wibald Stavelot, een prins, die blijkbaar een kei was in het managen van abdijen én de kerkelijke en politieke macht wist te verzoenen.

2. Museum van het circuit van Spa-Francorchamps

image

Zeker de moeite! Veel mooie auto’s en interessante personages te zien. Deze Ferrari F40 verovert mijn hart.

image

André heeft een passie voor deze miniatuurtjes. Hij heeft er thuis zelf al een 800-tal in zijn vitrinekast staan.
Ik heb nog geen enkele Ferrari!

3. Museum van Guillaume Apollinaire

image

Deze poëet is blijkbaar erg bekend, maar mij zegt hij niets. Ik heb er daarom weinig aandacht aan besteed, misschien ten onrechte.

4. Anne Frank

image

Hoe vaak je dit verhaal ook hoort, het blijft verbijsteren! De film over haar korte leven duurt 28 minuten en beklijft.

image

Omstreeks vijf uur kloppen we aan bij Villa Louise waar we begroet worden door Fabienne. We zijn dik tevreden met wat ze ons laat zien.

image

Jammer van ons privé – terras : het regent!

We hebben een hongertje en gaan die stillen bij A.J. Mampaey.  Daar hebben ze op hun drietalige spijskaart een wel erg speciale vertaling van de zin ‘Au delà de 6 couverts, veuillez grouper vos commandes svp’.
Dat wordt in het Nederlands
‘Aan het van 6 dekking, gelieve uw  bestellingen te verenigen svp’ en in het Engels ‘With of 6 covers,  please group your orders please’.

image

Wanneer ik op de voorkant van de spijskaart zie staan dat ze ‘Gebrevetteerde Hofleverancier’ kom ik niet bij van het lachen. Gelukkig is hun eten eentalig.

Lieve groeten uit Stavelot, een veel boeiendere stad dan ik vermoed had!
Concetta
💋 💋 💋

Geplaatst met WordPress voor Android

Mijn locatie .

2 reacties op “Dag 14 – 14 mei 2015 – van Andrimont naar Stavelot – 7 km

  1. …..verlangt hoe langer hoe meer naar de dag waarop ze op pensioen kan gaan. Kruip maar lekker dicht tegen elkaar aan.

  2. Apollinaire is van mijn generatie. Verplichte lectuur maar als poëzie wel wat voorbijgestreefd. Lekker, appetijtelijk commentaar op die blog. Vraag toch wel wat supra energie na die stapdagen.

Reacties zijn gesloten.