Dag 12 – 12 mei 2015 – Spa en haar Termen – 0 km

image

In dit bed zijn we bekomen van onze zware tocht van gisteren. Pas dik na acht uur ben ik wakker geworden. Bijna twaalf uur geslapen. André was al geschoren en gewassen.  Ik heb er niets van gehoord.

image

In dit ontbijtkamertje schrijf ik mijn verslag van gisteren, die wat later dan anders zal verschijnen op de blog. Het interieur doet een uitgebreid ontbijt vermoeden.

image

Dat is het niet. Wel voldoende en het smaakt. De croissant heb ik uiteindelijk niet opgegeten wegens te vettig.

image

Naast hoteluitbater is patron Marc Buchet ook chocolade- en macaronsverkoper én uitbater van een tea-room.

image

Zijn suggestiekaart ziet er goed uit en we besluiten hier te komen lunchen. De twee soorten salades met asperges doen ons al watertanden en Marc is heel sympa. Waarom zouden we elders gaan?

image

Eerst willen we de stad Spa bezichtigen. André is hier als kind van 8 en daarna als 28 – jarige samen met zijn ouders geweest. Ik nog niet.
De vroegere grandeur is voelbaar en we kunnen dat erg appreciëren.

image

Joepie! Er loopt een tentoonstelling van Miro. Die moeten we zien. Ik ben al fan sedert Charlotte en ik zijn foundation in Barcelona bezochten.

image

Deze geniale surrealist heeft heel zijn leven geëxperimenteerd met diverse technieken om …

image

… uiteindelijk te kunnen tekenen zoals kinderen. Hoe geweldig zou het zijn, mochten onze kinderen kunnen opgroeien zonder verlies van hun aangeboren talenten ergens onderweg. Ik wens het, samen met Miro zaliger, de mensheid van ganser harte toe!

image

Toch even vermelden dat Miro lang,  lang voor mij ontdekt heeft dat zwart met een beetje wit en een rode toets erg stijlvol kan zijn door eenvoud ;););).

image

In hetzelfde gebouw bevindt zich de belangrijkste mineraalbron van Spa ‘de pouhon van Pierre Le Grand’. Hij (=Peter de Grote) genas in 1716 van zijn kwalen dankzij een waterkuur in Spa en schonk de stad een jaar later dit aandenken.

image

Wij drinken van dit magische water die heel licht bruisend is en naar ijzer smaakt. Het water van de Maria- bron in Banneux was plat en smaakte zuiver.
De ene met wetenschappelijk genezende eigenschappen, de andere met mystiek genezende eigenschappen.  Wat is beter? Dat waar je zelf in gelooft, zou ik zeggen, want het krachtigste geneesmiddel zit tussen je oren.  Wij hebben van beiden gedronken en kunnen alle kanten uit.

image

Lunchtijd! We gaan zoals afgesproken naar de tea-room van Marc en bestellen de twee salades met asperges: die met zalm voor mij, die met spekjes en truffelolie voor André. De uitvoering verbleekt in vergelijking met de aankondiging: alle groenten, behalve de sla, zijn uit blik. En dat voor ‘suggesties Saison’?  Enfin,  blijkbaar zijn groenten uit blik ook erg gezond en we laten het ons smaken.

image

De funiculaire brengt ons in een oogwenk naar de hogergelegen termen. Wij krijgen een mooi panorama te zien.

image

De Termen van Spa,  waar het water een ontmoeting is tussen rots, natuur en venen. Waar het water het weldadig element is dat je masseert en verkwikt. Peter de Grote, en andere grote der aarde, ontdekten dat al heel lang geleden. Wij vandaag.

           GECENSUREERDE FOTO

Wij kiezen voor het naturisten gedeelte en genieten van de sauna, de drie jaccuzi (20, 30 en 38 graden) en maken een hammamceremonie mee. Dat laatste was nieuw voor ons. Het lijkt op een opgietsessie in de sauna met scrub maar ze moeten niet opgieten omdat het al vochtig is. Het effect is nog deugddoender.
We trekken onze badkleding over ons glad velletje en gaan naar beneden. Daar zwemmen we wat, maar laten voornamelijk onze botten verwarmen onder de infraroodlampen.
Het was een geweldig idee van André om een dag extra in Spa te blijven en naar de termen te gaan. Dat is een van de redenen waarom ik van deze man hou: hij weet waarmee hij mij een plezier kan doen én verrast mij ermee op onverwachte momenten!

image

Nabij de termen heeft André ‘s vader tijdens een vakantie in 1960 met een pennenmes ‘ALAT’ in een boom gekerfd (Albert , Lea en André Theunis ). We gaan ernaar op zoek, vinden de plaats en de boom maar niet de letters. De boom is veel dikker geworden en de letters weggegroeid.

image

Deze heerlijke pizza eten wij in Brasserie La Luna en gaan dan lekker terug naar ons hotelleke.

image

Ik verzorg nog even mijn handen en voeten en, voilà, ik ben klaar voor de volgende stapdagen zowel mentaal, fysiek als spiritueel.

Liefs,
Concetta

Mijn locatie .

4 reacties op “Dag 12 – 12 mei 2015 – Spa en haar Termen – 0 km

  1. Hei dappere reizigers,
    Zo fijn om jullie ervaringen te mogen delen!!! Elke dag ben ik benieuwd om te lezen wat jullie beleefd hebben samen. Ik wens jullie nog veel energie en geniet ervan!!! Groetjes, sabine

  2. Oh Concetta en Andre wat een leuke dag. Miro ontmoeten, de mooie natuur, de boom van Andre, de leuke attentie van Andre die je weer helemaal opgeladen heeft …..enjoy dear friends.

  3. Hallo Concetta en André,
    het gaat zo te lezen supergoed met jullie, op enkele dagen tijd al zo veel geproefd van moeder natuur, het bevalt jullie wel. Het is trouwens telkens aangenaam om de blogverhalen te volgen, je zou haast vergeten dat het toch een serieuze inspanning vergt om telkenmale weer die kilometertjes af te leggen. Momenteel schijnt het zonnetje in Heist op den Berg, ik hoop dat ze ook voor jullie nog een beetje haar best doet. We duimen… Veel groetjes

Reacties zijn gesloten.