Dag 10 – 10 mei 2015 – Moederdag in Banneux – 0 km

We zitten nu aan  de grens van de Ardennen.  Een gastvrije streek met weidse velden, uitgestrekte wouden, typische gehuchtjes, schilderachtige valleien en prachtige panorama’s. Deze streek is bekend om haar grotten, musea,  safaripark, middeleeuwse burcht, maar toch vooral om haar internationaal bedevaartplaats.

image

Wij logeren in Hotel Beco, vlak aan de ingang van die bedevaartplaats, die wij gewoon via booking.com gevonden hebben als ‘smart deal’ toen wij eergisteren besloten in Banneux te overnachten. Nu blijkt dat de achternaam te zijn van Mariette Beco die op 11 jarige leeftijd 8 maal een Maria verschijning gehad heeft in 1933. Daar hadden we helemaal niet bij stil gestaan. De eigenaars zijn geen familie van Mariette.

Ik zet even alles op een rijtje:
– ik ben mij de hele week sterk bewust van Moeder Maria en kom haar overal tegen;
– het is meimaand, Mariamaand en ik heb al jaren geleden 1 mei 2015 als start van onze voettocht bepaald omdat ik het een mystieke datum vond (1/5/15);
– Maria is de naam van mijn zusje van wie ik immens veel hou;
– het is moederdag, ik denk aan mijn mama – die op 24 november vorig jaar overleden is en die ik zeker vandaag erg mis -en aan André’s mama – die ik enkel ken van verhalen en waarvan André zegt dat we het zeer goed met elkaar zouden gevonden hebben;
– het is moederdag en mijn dochter Charlotte komt naar Banneux! Zij heeft haar ronde ‘vergeten voorwerpen van mijn mama’ afgerond en brengt mij die als moederdagcadeau terug. Met deze de verklaring van het waarom van mijn verliesgedrag sedert het begin van onze voettocht.  Het had een diepere betekenis!

image

Deze gedachten en nog meer maken dat ik bij aankomst in de verschijningskapel mijn tranen niet meer de baas kan en ze de vrije loop moet laten. Maria heeft, als Moeder van alle Moeders en bij uitbreiding van de hele mensheid,  mij helemaal in haar greep.

image

We steken een kaarsje aan en danken Maria voor al het moois in ons leven.

image

Om dit kapelletje heeft Maria via Mariette Beco om gevraagd.

image

En deze bron heeft zij voor zichzelf voorbehouden.  De rest is er door de kerk aan gebreid en leidt voor mij althans af van de essentie: een plaats van troost en bezinning ter beschikking bieden aan iedereen die er nood aan heeft.

image

Terwijl wij daar zijn, houden de Filippino’s een gebedsdienst onder deze mooie boom aan hun eigen tabernakel.

image

Trekken de in Europa wonende Vietnamezen al biddend in processie door de straten.

image

Verzamelen alle nationaliteiten zich rond de bron. De devotie op het gelaat van de mensen is universeel en raakt mij.

Wat mij tegen de borst stuit, is dat alle missen, processies, e.d. allemaal door mannen geleid worden. Ook hier op de plek van Maria??? Pfff hier moet ik verder over nadenken later.

image

Tijdens de lunch in restaurant L’Esplanade lezen we het officieel verslag van de Maria verschijningen hier in Banneux. Er is veel onderzoek gedaan naar de echtheid van dit verhaal.

image

Dit is het huisje waar Mariette indertijd, samen met haar ouders en vele broers en zussen, woonde en waar alle ondervragingen door de kerkelijke instanties doorgegaan zijn. Ze hebben uiteindelijk Mariette geloofd.

image

In Hotel Beco gaat het er inmiddels veel wereldser aan toe. Iedere zondag van drie tot acht is er een druk bezocht Thé Dansant met liedjes voor onze leeftijd en veel ouder. André wil niet dansen

Mijn locatie .

8 reacties op “Dag 10 – 10 mei 2015 – Moederdag in Banneux – 0 km

 1. Goed bezig, Concetta!
  Vandaag – negen jaar geleden – werd ik voor het eerst mama. Van een dochter: Marie… Misschien moet ik met haar ook eens naar Banneux wandelen wanneer ze wat groter is :-)

  • Proficiat Hilde met je negenjarige moederschap! Toch heerlijk om moeder te zijn, niet?

 2. Concetta, André

  wat leuke verslagen. Je zou er zin in krijgen, maar zo’n lange voettocht is niet aan mij besteed en zeker niet aan Paula. Zo’n lang de thuisomgeving verlaten is zeker ook niets voor ons.
  Jullie beleven hieraan alleszins veel plezier aan en de sociale contacten ontbreken zeker niet.
  Al die reportages moet jullie zeker eens samenbrengen en misschien eens een reiservaring over uit te doeken doen, als jullie terug zijn.
  Op de wandeling van verleden donderdag waren er een heel aantal medestappers geïnteresseerd over het reilen en zeilen van jullie stappen.
  François

 3. Het is bijna verslavend geworden om jullie gebeurtenissen te kunnen lezen! Wat een vlotte pen heb jij toch Concetta! Echt prachtig wat jullie doen en hoe mooi jij dat kan verwoorden! Jullie zitten echt perfect op koers!

  • Zeker en vast. En Andre had gelijk over tante Lea. Ik herinner haar ook als een crème van een vrouw,die ondanks alles steeds het positieve in het leven te zien.

   • Inderdaad, Gerda, het was een heel bijzondere vrouw. Zij was de perfectie op zoveel gebieden!

Reacties zijn gesloten.