Dit is onze weg naar Rome.

Het is J.R.R. Tolkien die in mijn hoofd het eerste zaadje gepland heeft voor de voettocht die wij nu gaan doen. Maandenlang ben ik begin jaren 80 aan zijn boek ‘In de ban van de Ring’ gekluisterd geweest. De belevenissen van Frodo en zijn vrienden waren niet altijd even leuk en er kwamen lelijke schepsels in voor (die in mijn verbeelding bijlange niet zo lelijk waren als in de film!). Doch uiteindelijk kwam alles toch goed en gaandeweg hadden zij wonderlijke dingen beleefd in de wondermooie omgeving van Midden-Aarde. Het leek mij toen al geweldig om ook eens op stap te gaan met knapzak en ransel in de wijde natuur.

Nu ben ik – nog 15 dagen niet-gepensioneerd, maar de countdown gaat flink vooruit – bijna zover!

Mijn ransel is een rugzak (lichtgewicht, super makkelijk, alles erop en eraan, teut om onderweg te drinken zonder te moeten stoppen inclusief), gevuld met het allernoodzakelijkste (avondkleedje, make-up, oorbellen én epilady gaan toch wel lekker mee – een vrouw moet zich toch voornamelijk goed voelen, nietwaar?) en gedecoreerd met het logo van Pelgrimswegen naar Rome.2015-04-09 07.16.54

Mijn knapzak is gevuld met adresjes waar we zowel lekker zullen kunnen eten, als heerlijk zullen slapen.

Enfin, eigenlijk helemaal geen tocht zoals Frodo en zijn vrienden. Maar die moesten die Ene Ring in veiligheid moesten brengen. En dat hebben wij niet. Daarom gaan André en ik onszelf in veiligheid brengen. Lekker rustig onthaasten, stap voor stap dichter bij Rome komen, doch niet te rap want de weg is ons doel en daar is veel te beleven. Zo willen wij stap voor stap dichter bij onszelf én elkaar komen.

Wordt het een reis? Wordt het pelgrimstocht? Dat weten wij nu nog niet.
Een reis is gepland, tijdens een pelgrimstocht lever je jezelf over aan de voorzienigheid. Bij de start zijn wij alleszins nog niet bereid om ons aan die voorzienigheid over te leveren. Het zou de max zijn mocht onze voetreis gaandeweg in een pelgrimstocht veranderen. We gaan wel niets forceren. Genieten is de boodschap.

Er zijn vele wegen naar Rome. Wij kiezen bewust voor de GR5 ‘Noordzee-Rivièra’ omdat je op deze weg elke dag nieuwe horizonten en onbekend pleisterplaatsen ontdekt.  Onze ‘materiaalcheckweekend’ deden we op een stuk van de GR5a en we hebben onze kust op een heel andere, veel mooiere en kleurrijkere manier leren kennen. In Besançon (Frankrijk) stappen we over naar de Via Francigena. Deze oude pelgrimsroute van Canterbury naar Rome, door Frankrijk, Zwitserland en Italië, is beschreven door de Engelse aartsbisschop Sigeric in de tiende eeuw.

Zo simpel is onze weg naar Rome! Zoals je hierboven zag, is het hoogste punt én de grootste uitdaging is de Grote Sint-Bernhardpas, maar die is toch ondertunneld, niet?

Groetjes,

Concetta
nog 15 dagen niet gepensioneerd

6 reacties op “Dit is onze weg naar Rome.

 1. Concetta, fantastisch wat jij met je ventje onderneemt. Ik kijk er naar uit om jullie verhalen te volgen!
  In bocca al lupo!

 2. Beste Concetta en André,

  Veel succes en geniet van de reis!!

  Ik heb zelf een stuk van de GR5 door de Vogezen gedaan en ik vond dit ongelooflijk mooi. Ongetwijfeld één van de mooiste streken om te wandelen.

  Gr,
  Pieter

 3. Concetta, je hbet volkomen gelijk. De schepsels die Frodo en zijn vrienden in het boek tegen het lijf liepen waren belange na niet zo afschrikwekkend als de film ons wil laten geloven. Bovendien wad de natuur veel mooier, veel meer aanwezig en veel intenser beschreven in het boek ….daarom heb ik ook altijd geweigerd om het mooie beeld uit het boek te laten vernietigen door de film te bekijken. Ik ben er zeker van dat jullie op jullie tocht het mooiste van onze aarde zullen ontmoeten : jezelf, jullie samen, de mooiste vogel, de mooiste vlinder, het mooiste watertje, het mooiste groen grassprietje, het mooiste vogelgezang …..! Go Frodo go en beleef jullie leven. dikke knuffel

 4. Lieve Concetta.
  Prachtig verhaal. Ik Hoop dat jullie het goed hebben. Zorg goed voor mekaar. Ik zal met veel belangstelling jullie prachtige reis volgen.
  Veel succes.
  Groetjes
  Maria

Reacties zijn gesloten.